Hali Neto en Luuk Weers van mimecollectief VegeLijf nodigen je uit voor een route langs levende sculpturen. (Foto: Hilde Harshagen)
Hali Neto en Luuk Weers van mimecollectief VegeLijf nodigen je uit voor een route langs levende sculpturen. (Foto: Hilde Harshagen) Foto: Hilde Harshagen

Levende oorlogsmonumenten in Den Bosch

Historie 457 keer gelezen

DEN BOSCH | Op 4 mei vindt de vijftiende editie van de landelijke theatermanifestatie Theater Na de Dam plaats. In Oost Brabant staan er vier voorstellingen op het programma, waarvan twee in Den Bosch. Tegen het licht van de actualiteit vindt Theater Na de Dam het juist nu belangrijk om lessen te trekken uit de geschiedenis voor de tijd waarin we nu leven.

VegeLijf creëert op vrijdag 3 en zaterdag 4 mei een ruimte in de Verkadefabriek in Den Bosch die eenzelfde functie heeft als een oorlogs- of vredesmonument. Zo’n sculptuur geeft mensen de ruimte om gewoon even te zijn en de associaties de vrije loop te laten, die soms weer leiden tot herkenning van persoonlijke ervaringen of een onverklaarbare emotie. Je kunt een uur blijven hangen bij dat beeld, zonder oordeel, zonder te hoeven praten, zonder een goede of foute ervaring.

In ‘Monument’ nodigen Hali Neto en Luuk Weers van mimecollectief VegeLijf je uit voor een route langs levende sculpturen. Lijven die fysiek balans zoeken, die harmonieus versmelten of star tegenover elkaar staan, die terug- of vooruitkijken. Jij als bezoeker krijgt de ruimte om, net als bij een sculptuur, dichtbij te komen, afstand te nemen, je te vervelen of ontroerd te raken. Museum meets mimevoorstelling meets meditatieruimte meets stadsplein. Aanvangstijd: vrijdag 3 mei om 20.15 uur en zaterdag 4 mei om 21.00 uur. Kijk voor kaartverkoop in de agenda op de website van de Verkadefabriek: www.verkadefabriek.nl.

Jongerenvoorstelling
Het is 2024. Zes jongeren spelen een verhaal. Een verhaal over WOII. Op waarheid gebaseerd. Een Bosch verhaal. Om de geschiedenis levend te houden. Om de perspectieven te overzien. Dader, slachtoffer, wie toekijkt, wegkijkt, verzet pleegt, overloopt, verraadt, zijn normale leven leeft. ‘Doch’ Is geen gewone voorstelling. In ‘Doch’ ga je op meeslepende wijze op pad, langs persoonlijke verhalen en subtiele ontmoetingen. ‘Doch’ is een ontregelende poging om te begrijpen, te voelen en hier op theatrale wijze uitdrukking aan te geven. Deze jongerenvoorstelling is op zaterdag 4 mei om 15.00 en 21.00 uur te zien in Theater aan de Parade in Den Bosch. Kijk voor kaartverkoop op de website van Theater aan de Parade: www.theateraandeparade.nl.

Over Theater Na de Dam
Theater Na de Dam is een theatermanifestatie op 4 mei. Sinds 2010 zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar om 21.00 uur spelen meer dan 130 voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk de gehele programmering op de website van Theater Na de Dam: www.theaternadedam.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant