Nicole van Lierop is chatvrijwilliger bij de Luisterlijn. Ze is een van de vijftig geportretteerde Bossche vrijwilligers in de campagne die deze week van start is gegaan.
Nicole van Lierop is chatvrijwilliger bij de Luisterlijn. Ze is een van de vijftig geportretteerde Bossche vrijwilligers in de campagne die deze week van start is gegaan.

Nicole schittert in vrijwilligerscampagne: ‘Het maakt je een mooier mens’

Algemeen 146 keer gelezen

Omdat we niet zonder kunnen, worden vijftig Bossche vrijwilligers vanaf deze week in het zonnetje gezet met een portrettencampagne met foto’s en verhalen. In het kader van het Jaar van de Vrijwilliger vertellen ze wat hun werk bijzonder of leuk maakt, om anderen te inspireren zich ook in te zetten.

DEN BOSCH - Vrijwilligerswerk maakt de wereld mooier, groener, socialer, sportiever en creatiever. Ruim 45.000 inwoners van de gemeente ’s-Hertogenbosch zetten zich in als vrijwilliger. En dat is niet alleen belangrijk voor de lokale samenleving, ook de vrijwilligers zelf worden er gelukkiger van. Deze week startte een postercampagne waarmee vrijwilligers in het zonnetje gezet worden. Voor de campagne zijn vijftig lokale vrijwilligers gefotografeerd en geïnterviewd: over waarom ze hun werk doen en wat hen drijft, inspireert en blij maakt. Wat opvalt aan de verhalen is dat de vrijwilligers zelf ook zoveel uit hun vrijwilligerswerk halen.

Inspireren

Zo zegt Nicole van Lierop (47), vrijwilliger bij de Luisterlijn: “Het maakt je een mooier en rijker mens. Ik ben ervan gegroeid, heb dingen ontdekt en geleerd die ik anders niet was tegen gekomen.” Jacques van Dijk van de Wijkraad Zuid verwoordt het zo: “Het geeft een hoop voldoening, veel nieuwe contacten, je blijft onder de mensen en het is ongelofelijk plezierig om ergens bij te horen.” Met hun deelname aan de campagne hopen deze vrijwilligers anderen te inspireren, om ook vrijwilligerswerk te gaan doen. Vanaf deze week zijn de posters door de hele gemeente ’s-Hertogenbosch te zien en kun je de verhalen van alle vrijwilligers lezen op de website van Galant Vrijwilligersnetwerk.

“Iets voor een ander doen, écht tijd voor een ander maken, is zó mooi”

De campagne is onderdeel van het nationaal Jaar van de Vrijwilliger. Onder het motto ‘Mensen maken ’s-Hertogenbosch’ organiseren onder andere de gemeente, Galant Vrijwilligersnetwerk, ’S-PORT, Mooi zo Goed zo en de VrijwilligersAcademie073 extra activiteiten om vrijwilligers te waarderen en nieuwe vrijwilligers te vinden.

Mens tot mens

Chatvrijwilliger bij de Luisterlijn Nicole is in het dagelijks leven sociaal-cultureel werkster. “En zo kwam ik bij Sensoor en later bij de Luisterlijn terecht, bijna drie jaar geleden. Vanuit mijn werk bracht ik interesse in de medemens mee, professioneel, maar ook oprecht vanuit mezelf, als mens tot mens. Nu tref ik dat ook. Mensen die ons benaderen willen of kunnen hun verhaal elders kennelijk niet kwijt. Maar toch zoeken ze erkenning voor hun, ja, voor hun wat eigenlijk? Kan van alles zijn, angst, twijfel, onzekerheid, eenzaamheid, gewoon: hun verhaal.”

Veilige atmosfeer

“Wij zijn geen hulpverleners,” vervolgt Nicole, “maar proberen er voor de mensen die met ons bellen of chatten te zijn. Meedenken, doorvragen, de vraag achter de vraag proberen te achterhalen. Daarvoor moet je een veilige atmosfeer creëren, zelf dingen teruggeven en ook stevig in je schoenen staan. Gelukkig is er vanuit de organisatie veel en intensieve training op al dit soort onderwerpen.”

Waarom zou iedereen een vrijwillige taak moeten oppakken? “Omdat het je zó veel brengt. Het maakt je een mooier en rijker mens. Ik ben ervan gegroeid, heb dingen ontdekt en geleerd die ik anders niet was tegen gekomen. Ik ben zeker ook mezelf tegen gekomen, omdat ik uit mijn comfortzone moest stappen. Maar dat zou ik niet willen missen. Iets voor een ander doen, écht tijd voor een ander maken, is zó mooi.”

Uit de krant

Uit de krant