Protest van krakers in Den Bosch. Uit de collectie van het BHIC, 1954-1-000011.
Protest van krakers in Den Bosch. Uit de collectie van het BHIC, 1954-1-000011.

Protest in Brabant: een actueel verleden

Algemeen 101 keer gelezen

DEN BOSCH | “Van de acties in coronatijd en tegen de oorlog in Oekraïne tot de boerenprotesten, Black Lives Matter en #MeToo. Wereldwijd is er sprake van een flinke opleving van protestbewegingen. Hierbij wordt regelmatig een parallel getrokken met de ‘de lange jaren zeventig’”, vertelt het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). Om inzicht te krijgen in het actieverleden van Brabant en begrip van de hedendaagse actiecultuur ontwikkelden zij ‘Protest in Brabant’.

“Deze nieuwe themawebsite over het actieverleden in Brabant schenkt aandacht aan de kraakbeweging, vredesbeweging en vrouwenbeweging”, aldus het BHIC. “De themawebsite zal de komende tijd groeien en aanvullingen zijn van harte welkom. Normaalgesproken worden in archieven protestbewegingen slechts vanuit het perspectief van de overheid belicht. Wij voegen daar nu het geluid en de documenten van actievoerders zelf aan toe, zodat onze geschiedenis vanuit meerdere hoeken kan worden beleefd en onderzocht.”

Meerstemmigheid
Het BHIC vertelt verder: “Zo vind je prachtig materiaal van Gertjan van Beijnum die in 1978 met zo’n honderd andere krakers het oude ziekenhuis Sint Joan de Deo aan de Papenhulst in Den Bosch kraakte. Of lees over de oprichters van Radio Vrij Den Bosch dat in de lucht ging om snel krakers en mede-actievoerders te kunnen informeren en mobiliseren. Verder ook een mooi verhaal van Miek van Dongen en El Versantvoort die als studenten in Den Bosch in de kraakbeweging betrokken raakten. Vergeet ook niet te ‘bladeren’ door de schitterende ‘Aksiefoto’s’ van Erik van Zwam die je een indruk geven van het actieverleden van Den Bosch.”

Krakers, pacifisten, milieuactivisten
Overal in Brabant waren tussen 1960 en 1990 actiegroepen actief. In grote steden lieten krakers van zich horen. In Den Bosch, waar in 1978 de kraaklente begon, werden veel gebouwen bezet. Het aantal activiteiten dat in deze provincie georganiseerd werd tegen de neutronenbom, kruisraketten en militarisering, was talrijk. Allerlei mensen, met diverse achtergronden, groepeerden zich om actie te voeren. Zo telde Brabant werkgroepen “Stop de neutronenbom-Stop de kernwapenwedloop”, antimilitaristische groepen en vredesberaden, “Vrouwen voor Vrede”, en anti-kernenergiegroepen.

Delen
Het BHIC besluit: “Veel Brabanders zullen zich de protestbewegingen en acties herinneren en hun ervaringen hopelijk met ons willen delen. Ook zijn wij op zoek naar foto’s, affiches en ander materiaal uit deze periode. Samen kunnen we er voor zorgen dat dit belangrijke stukje geschiedenis over de jaren 60 tot en met 90 van de vorige eeuw niet verloren gaat.” De collectie is te vinden op bhic.nl/protest.

Uit de krant