Elpida en René duiken met veel plezier bij Jeugd Onderwatersport Vereniging Flipper, dat voelt als een familie. De vereniging bestaat dit jaar een halve eeuw en is daarmee de oudste jeugdduikvereniging van Nederland.
Elpida en René duiken met veel plezier bij Jeugd Onderwatersport Vereniging Flipper, dat voelt als een familie. De vereniging bestaat dit jaar een halve eeuw en is daarmee de oudste jeugdduikvereniging van Nederland. Foto: Lisette Broess-Croonen

Vijftigjarige jeugdduikvereniging Flipper is één grote familie

Verenigingen 714 keer gelezen

DEN BOSCH | Jeugd Onderwatersport Vereniging (JOV) Flipper is de oudste jeugdduikvereniging van Nederland en bestaat dit jaar maar liefst een halve eeuw. In die vijftig jaar is er veel veranderd, weet René Hoornweg die de jeugd al bijna veertig jaar duikles geeft. Waaronder de vijftienjarige Elpida Hofland, een van de huidige zevenentwintig jeugdleden.

door Lisette Broess-Croonen

De vereniging werd in 1972 opgericht door enkele duikers van defensie die duiken ook voor de jeugd bereikbaar wilden maken. “In 1986 vroegen ze mij om er ook bij te komen.” blikt René terug. “Ze vroegen mij vanwege mijn ervaring als beroepsduiker voor de genie en het leek me eigenlijk helemaal niks. Professioneel duiken is echt heel erg anders dan sportduiken. Maar je kan pas echt zeggen hoe iets is, als je het geprobeerd hebt, dus ik ging ernaartoe. En ik ben er nog steeds, dus ik vond het leuker dan ik dacht.”

Elpida zit sinds vijf jaar bij Flipper. “Ik had nog geen enkele sport gevonden die echt bij mij paste. Zwemmen vond ik op wel leuk en toen zag ik in het boekje van Sjors Sportief dat je kon duiken. Inmiddels ga ik op voor mijn brevet als advanced diver. Als ik dat haal, mag ik tot tweeëndertig meter diep duiken. Je moet daarvoor onder andere met een kompas de weg onder water kunnen vinden. Ik heb het inmiddels wel drukker met school en daarom zal ik hierna geen nieuwe opleidingen doen. Maar ik stop zeker niet met duiken!”

Volgens René is er in de afgelopen decennia wel een hoop veranderd. “In het begin waren de instructeurs een soort drilsergeants. Er werd vooral getraind op conditie. De leden moesten sterke duikers zijn. Die manier van lesgeven werd steeds minder gewaardeerd en nu ligt de nadruk meer op techniek. In deze eeuw is het not done om de duikers te laten opdrukken. Maar de conditie blijft wel belangrijk, want je bent verantwoordelijk voor je buddy waarmee je zwemt. Als die in de problemen komt, moet je hem of haar wel naar boven kunnen krijgen.”

Iedere donderdagavond gaan de leden naar het zwembad in het Sportiom om te werken aan hun conditie en techniek. In de zomermaanden gaan ze zo vaak mogelijk buiten duiken. “Je ziet zoveel meer dan wanneer je snorkelt.” zegt Elpida. “In de plassen zie je vooral zand en vissen. Duiken in zee vind ik het leukste. Daar zie je kreeften, kwallen, schelpdieren en nog meer.” René vult aan: “Als je zo’n vis, bijvoorbeeld een snoek, rustig van dichtbij kan bekijken zijn ze prachtig om te zien. Ik heb ook al in de Oostzee en Middellandse zee gedoken, maar dat was voor mijn werk. Dan let je niet op de onderwaterwereld. Ik zou nog wel eens naar Egypte willen, daar zie je hele andere dingen.” Elpida heeft Griekenland op haar verlanglijstje staan. “Het lijkt me wel leuk om een keer met licht water te duiken en wat meer kleur te zien.”

Bij de vereniging zijn kinderen vanaf acht jaar welkom. René: “In eerste instantie leer je vooral om je vrij te voelen in het water en te werken aan je conditie. Ook ga je zwemmen met vinnen en een snorkel. Vanaf je tiende kan je je brevet voor Junior OpenWater Driver halen en daarna kan je steeds verder gaan. We hebben cursussen voor onder andere nachtduiken, opsporen en bergen, instructeur en divemaster. Je bent bij ons niet snel uitgeleerd.”

De duikvereniging zou graag nog meer leden hebben. “De zwembadhuur is hoog en met meer leden kan je de kosten wat drukken. Duiken is nu veel toegankelijker dan vroeger, maar het is niet ongevaarlijk. Het is belangrijk om goed te weten waar je mee bezig bent en een goede training te volgen.” Als je bij J.O.V. Flipper komt, heb je in ieder geval een leuke tijd. “Het is een hele gezellige club, een beetje als een grote familie.” zegt Elpida. “Het zomerkamp is de kers op de taart. Dan gaan we twee dagen duiken in de Grevelingen. En duiken is ook leuk voor meisjes!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant