Louis van der Aa was een vooroorlogse keeper voor onder andere Willem II en RKVV Wilhelmina waar hij ook een jaar oefenmeester was.
Louis van der Aa was een vooroorlogse keeper voor onder andere Willem II en RKVV Wilhelmina waar hij ook een jaar oefenmeester was. Foto: Lisette Broess-Croonen

Begraafplaats Orthen: doelman Louis van der Aa

Algemeen 276 keer gelezen

DEN BOSCH | De Bossche Omroep plaatst een serie met verhalen over bijzondere graven op begraafplaats Orthen. Deze begraafplaats is de laatste rustplaats van vele Bosschenaren, bekend en minder bekend. En achter elk graf schuilt een verhaal.

door Lisette Broess-Croonen

Tijdens een wandeling over de begraafplaats spotte Willem II-redacteur Roger Rossmeisl het graf van Louis van der Aa, een vooroorlogse keeper van onder andere RKVV Wilhelmina. Louis ligt daar samen met zijn vrouw, de Tilburgse Maria van Geloven. 

Louis begon met voetballen bij het Tilburgse RKTVV en verkaste daarna naar NAC in Breda. In 1926 stapte hij over naar Willem II. Bij de Tilburgse ‘Tricolores’ verdedigde hij tot 1938 het doel. Met honderdtweeënvijftig  wedstrijden in het eerste van Willem II staat zijn naam gegraveerd op de maquette bij het Koning Willem II stadion waar de namen van alle Willem II-spelers met meer dan honderd officiële wedstrijden op worden vermeld. Ook buiten zijn doelgebied liet Louis zich gelden. Samen met Willem II-legende Jos van Son was hij in 1927 de eerste Nederlandse trainer van Willem II. Zowel op als naast het veld was van der Aa herkenbaar aan zijn ‘tokkie’. Zon of geen zon, hij droeg altijd deze oversized pet met zonneklep.

Van der Aa werd tweemaal kampioen van de Eerste Klasse Zuid, de hoogste divisie in die tijd. Een competitie tussen de regiokampioenen bepaalde vervolgens wie zich kampioen van Nederland mocht noemen. Zowel in 1930 als in 1934 greep Louis net naast die hoofdprijs. Desondanks smaakte de Zuidelijke titel van 1934 zoeter dan ooit: Willem II maakte in de laatste minuut de beslissende goal tegen aartsvijand LONGA.. Daarnaast werd hij meerdere keren geselecteerd voor het Rooms-Katholieke elftal en het Zwaluwenteam, destijds het voorportaal voor het Nederlands elftal.

Na een korte tussenstop bij het Waalwijkse RWB, verhuisde hij met zijn gezin naar Den Bosch, waar hij in de Vughterstraat naaimachines ging verkopen voor de firma Pfaff. Het bracht Louis in contact met het Bossche RKVV Wilhelmina, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een vervangende naam droeg: ‘De Kanaries’. Dit omdat namen van Koninklijke Nederlanders niet toegestaan waren door de Duitsers. Na in de eerste oorlogsjaren als Kanarie onder de lat te hebben gestaan, trad Louis in zijn laatste jaar aan als oefenmeester. Toen Louis op 21 mei 1944 op 44-jarige leeftijd overleed aan een longontsteking, werd de training bij De Kanaries afgelast zodat de Bossche selectie een gezamenlijk rozenkransgebed kon bidden voor de ziel van Louis.

Bron: Roger Rossmeisl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant