Huishoudster Hendrien (met Brabantse poffer) is nog altijd immens populair onder de inwoners van Oeteldonk.
Huishoudster Hendrien (met Brabantse poffer) is nog altijd immens populair onder de inwoners van Oeteldonk. Foto: Henk van Esch

Hendrien kan poffer weer vier jaar in de kast hangen

Carnaval 535 keer gelezen

Het is een schrikkeljaar en dat betekent dat huishoudster Hendrien zondag mee op sjouw mocht met haar ‘baas’, burgervaojer Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd. Eens in de vier jaar, dus ook vier feiten over het immens populaire karakter. 

Feit 1: Hendrien wordt sinds 2008 gespeeld door Huub van Mackelenbergh. Door een man dus. Dat heeft deels te maken met het weren van vrouwen op hooggeplaatste functies in Oeteldonk, maar meer nog met de geschiedenis. Hendrien werd geïntroduceerd in een revue in de jaren ‘20. Vrouwen mochten toen nog niet op het podium; vrouwenrollen werden dus vertolkt door mannen.

Feit 2: Hendrien verdween jarenlang uit beeld, maar maakte een comeback en werd aan het protocol toegevoegd in de jaren ‘70. Een tijd waarin vrouwen inmiddels wél het podium op mochten, maar in traditioneel Oeteldonk nog géén plaats voor hen was. De rol ging dan ook naar Wim Kersten.

Feit 3: Hendrien zorgt altijd voor veel inspiratie onder de carnavalsvierders. Ook een aantal praalwagens gaven haar een eervolle plek tijdens de Grote Optocht 2024.

Feit 4: Hendrien kan weer beginnen met kruisjes zetten op de kalender. Het is aftellen tot 27 februari 2028; dan mag ze weer mee. Tot die tijd hoeft ze zich niet te vervelen, dáár zorgt de Peer wel voor.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant