
Lego
Column 250 keer gelezenMijn kleinkind was naar een Lego-evenement geweest. Dol enthousiast vertelde hij over de Legoblokjes. Ik vroeg mij af of er kinderen zouden zijn op de wereld die nog nooit met Lego hebben gespeeld? Dat is toch bijna niet voor te stellen. Ook ik kon mij vroeger goed vermaken met mijn Legoblokjes. Dat waren er niet meer dan een doosje vol. Toch lukte het mij telkens om met de weinige Legoblokjes steeds weer een ander huisje te bouwen. Meestal met een half dak, omdat ik niet genoeg dakpannen had.
Toen mijn zoon ook met Legoblokjes begon te spelen, deed ik weer vrolijk mee. We hebben samen door de jaren heen heel wat afgebouwd. Bij elke verhuizing kwamen de Legoblokjes weer voor de dag en de verleiding was telkens groot om er toch weer mee te gaan bouwen. Inmiddels spelen mijn kleinkinderen als ze komen met de Legosteentjes van mij en mijn zoon.
Onlangs las ik dat iedere persoon gemiddeld 102 Legoblokjes in zijn bezit heeft. Nou, ik voldoe ruimschoots aan dat gemiddelde. Als je weet dat er ieder jaar 45 biljoen Legosteentjes uit de fabrieken rollen, dan is dat gemiddelde eigenlijk vrij laag. En wat dacht je van de 306 miljoen wieltjes die per jaar geproduceerd worden. Daar kan menig banden-, velgen- en wielenfabriek jaloers op zijn. Ik heb wel eens uitgeprobeerd hoeveel mogelijkheden er zijn om Legoblokjes met 2 keer 4 nopjes op elkaar te zetten. Ik kwam tot maar liefst 24 verschillende manieren. Ik hoorde van mijn kleinzoon dat er zelfs een Legodag is, dat is ieder jaar op 28 januari. Dat bleek de datum te zijn waarop in het jaar 1958 het patent van de Legoblokjes werd aangevraagd.
Het was de Deen Ole Kirk Christianse die het idee, het was niet meer dan een tekening van de blokjes, op een speelgoedbeurs tegenkwam. Het idee liet hem niet meer los. Toen de bedenker van de Legoblokjes om een of andere duistere reden zelfmoord pleegde, kocht Christianse de rechten. Hij zag de educatieve en de creatieve waarde van de blokjes. Omdat hij timmerman was, maakte hij de eerste blokjes van hout en noemde ze Legoblokjes. Om meer te kunnen produceren, ging men de houten Legoblokjes na enige jaren aanpassen en van plastic maken. Die blokjes zijn tot nu toe hetzelfde gebleven. Opvallend is wel dat de Legopoppetjes van vroeger vriendelijker keken dan de Legopoppetjes van nu.
In de topmaand december worden er wereldwijd 28 Legosets per seconde verkocht. Na enig rekenwerk kom ik uit op 1680 Legosets per minuut. Omgerekend per uur is dat 100.800 Legosets. Zou Ole Kirk Christianse hebben verwacht dat het zo’n groot succes zou worden?
Jules Faber