Jules Faber.
Jules Faber.

Energiebesparing

Column 262 keer gelezen

Weet je, in de winter kan de lucht omlaag komen en een soort plafond gaan vormen, waardoor de akkers er doods en somber bij liggen. Als de wind dan ook nog eens om je huis giert, besteden de media en de nieuwsbladen graag uitgebreid aandacht aan allerlei vormen van energiebesparing. Zo worden we er regelmatig op geattendeerd om nog eens extra energie te gaan besparen. 

Mijn vrouw doet daar fanatiek aan mee en was dan ook zeer tevreden toen ze het energieverbruik zag van de afgelopen maand. Ze zei tegen mij dat we op een goede manier ons energieverbruik aan het terugdringen waren. ‘Nou en’, zei ik tegen haar. Enigszins verbaasd over mijn reactie begon ze over de sociale en economische voordelen voor het milieu en de lagere stookkosten. ‘Wat wil je nog meer’, zei ze, terwijl ze mij strak bleef aankijken. 

Ik wikkelde mijn plaid, nadat ik mijn wollen sokken goed omhoog had getrokken, nog eens goed om mijn benen heen. Daar zat ik dan op de bank met mijn thermo-ondergoed en schaatstrui aan en een dikke, gebreide das om mijn nek. Ik keek mijn vrouw aan en zei tegen haar: ‘Nou gewoon, het lekker warm hebben, dat is wat ik eigenlijk nog meer wil’. Waarop mijn vrouw antwoordde: ‘Je hebt toch een lekkere warme trui aan, anders doe je er nog maar een warme trui overheen voordat je de verwarming hoger zet’. ‘Ja maar’, zei ik: ‘De ‘warme truiendag’ is toch pas op 2 februari...’.

Ik herinner mij dat er enkele jaren geleden alweer een leuke app was waarin mensen hun locatie, leeftijd, geslacht en al de activiteiten die ze die dag zouden gaan ondernemen in konden tikken. Vervolgens gaf de app een persoonsgebonden truienadvies, gebaseerd op basis van de lokale weersverwachtingen. Met de ingevoerde informatie konden ze vast ook berekenen hoeveel geld je bespaart aan stookkosten op de warme truiendag.

Overigens heeft mijn vrouw de gratis gebreide das die ik die dag om had gehaald bij een vrouw in Tilburg. Zij breit het hele jaar door warme dassen voor wie het koud heeft. Hele stapels heeft ze er inmiddels al gebreid. In echt alle kleuren en maten. Meestal maakt ze die van restjes wol die ze heeft gekregen. Ze hangt haar dassen ook in het centrum van Tilburg op aan bijvoorbeeld lantaarnpalen, bomen en hekken. Met daaraan vast gemaakt een briefje waarop ze heeft geschreven: ‘Ik ben niet kwijtgeraakt. Neem mij dus gerust mee als je het koud hebt, want ik hang hier om je warmte te geven’.

Jules Faber 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant