De Bossche bariton Willem Deckers was bekend in binnen- en buitenland. Hij trad onder andere op voor koninklijke leden en twee pausen.
De Bossche bariton Willem Deckers was bekend in binnen- en buitenland. Hij trad onder andere op voor koninklijke leden en twee pausen. Foto: Lisette Broess-Croonen

Begraafplaats Orthen: Bossche bariton Willem Deckers

Historie 359 keer gelezen

DEN BOSCH | De Bossche Omroep plaatst een serie met verhalen over bijzondere graven op begraafplaats Orthen. De enige begraafplaats in de stad is de laatste rustplaats van vele Bosschenaren, bekend en minder bekend. En achter elk graf schuilt een verhaal.

door Lisette Broess-Croonen

Eén van de monumentale graven op de begraafplaats is van de Bossche bariton Wilhelmus Christianus (Willem) Deckers (1826-1899). Als bakkerszoon geboren, was het in eerste instantie de bedoeling dat Willem zich zou ontwikkelen als bakker. Op jonge leeftijd begon hij echter met zingen in het koor van de Kruiskerk (Sint Cathrien) en viel zijn heldere stem op. Later ging hij zingen bij de Bossche liederentafel ‘Oefening en Uitspanning’ en kreeg zijn muziekopleiding van de directeur Arnold Christiaans.

Koninklijke cadeaus

Als eigenzinnige man wilde Deckers geen gestructureerde opleiding. Hij specialiseerde zichzelf in het zingen van oratoriummuziek en trad op in binnen- en buitenland. Enkele keren waren ook leden van het koninklijk huis aanwezig en zij bleken onder de indruk van de zanger. Van prins Frederik van Oranje-Nassau kreeg hij een ring met briljanten als dank voor zijn medewerking aan de feestcantate ter gelegenheid voor het leggen van de eerste steen van het monument ‘November 1813’ in Den Haag. Later ontving hij van de prins een gouden doekspeld als dank voor een ander concert. Door koningin-regentes Emma der Nederlanden werd hij in 1894 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Pauselijk optreden

Deckers zong niet alleen voor koninklijke leden, maar ook twee keer voor een paus. Ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig pontificaat van Paus Pius IX trad hij op in het Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt door mee te werken aan de ‘Pius-Cantate’. In 1988 ging hij mee op bedevaart naar Rome en zong daar in het Vaticaan voor Paus Leo XIII ‘Tu est Petrus’.

Kinderloos

Deckers trouwde met Louise Marie Aline Françoise Chevalier. Zij overleed al op vijfendertigjarige leeftijd. Het paar kreeg geen kinderen. Eind 1898 werd Deckers ernstig ziek. Enkele maanden later overleed hij op tweeënzeventigjarige leeftijd en werd begraven op begraafplaats Orthen.

Grafmonument

Het eclectische grafmonument werd gemaakt door Dobbe en Van Pelt. Het bestaat uit een rechthoekige grafplaat waar de naam van Willem Deckers opstaat. Twee hoekpijlers zijn met kettingen aan de pilaar verbonden. Aan de achterkant van het graf staat een hoge hardstenen pilaar met een kruis. Aan de voorkant is een grafschrift met tekst geplaatst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant