Komende zondag vindt in Den Bosch de herdenking van de holocaust plaats. Hierbij kwamen onder andere zes miljoen Joden om het leven.
Komende zondag vindt in Den Bosch de herdenking van de holocaust plaats. Hierbij kwamen onder andere zes miljoen Joden om het leven. Foto: collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch

Herdenking van de holocaust in Den Bosch

Historie 190 keer gelezen

DEN BOSCH | Aanstaande zondag wordt in Den Bosch stilgestaan bij de slachtoffers van de holocaust. Vanaf 11.00 uur worden meerdere monumenten bezocht die herinneren aan de holocaust.

De Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust vindt ieder jaar plaats op 27 januari. Op die dag in 1945 bevrijdden Sovjetsoldaten de overlevenden van concentratiekamp Auschwitz. In Den Bosch vindt deze herdenking ieder jaar op de laatste zondag van januari plaats. Tijdens de herdenkingsdag worden de zes miljoen joden herdacht die omkwamen door genocide, evenals alle andere slachtoffers van het naziregime, waaronder roma en sinti. 

Herdenkingstocht

Vanuit het Veteranen Ontmoetingscentrum Den Bosch-Brabant Noord gaan enkele veteranen zondag met de auto langs locaties in Den Bosch die met de holocaust te maken hebben. Onder andere een monument in de Casinotuin, het burgemeestersmonument bij het Provinciehuis en de oude synagoge en het Anne Frankplein. Er wordt geëindigd bij het Roma en Sintimonument aan de Oranje Nassaulaan. Dat monument is twee jaar geleden onthuld ter nagedachtenis aan de razzia van 16 mei 1944 waarbij de Duitse bezetter eenenvijftig Roma en Sinti uit Den Bosch naar kamp Westerbork vervoerde.

Iedereen is welkom

De veteranen vertrekken om 11.00 uur vanaf het ontmoetingscentrum aan de Fuik 9. Iedereen is welkom om met hen mee te gaan.

Uit de krant