Beeldhouwer Jozef (Sjef) Goossens was, samen met zijn broers, onder andere werkzaam bij de restauratiewerkzaamheden aan de Sint Jan.
Beeldhouwer Jozef (Sjef) Goossens was, samen met zijn broers, onder andere werkzaam bij de restauratiewerkzaamheden aan de Sint Jan. Foto: Lisette Broess-Croonen

Begraafplaats Orthen: beeldhouwer Sjef Goossens

Historie 536 keer gelezen

DEN BOSCH | De Bossche Omroep plaatst een serie met verhalen over bijzondere graven op begraafplaats Orthen. De enige begraafplaats in de stad is de laatste rustplaats van vele Bosschenaren, bekend en minder bekend. En achter elk graf schuilt een verhaal.

door Lisette Broess-Croonen

Een wat ouder graf, met mos begroeid en een staande steen met als beeltenis waarschijnlijk een draak. Het is het graf van de beeldhouwer Jozef Kornelis (Sjef) Goossens en zijn vrouw Ida Maria Louisa Lautenslager.

Sjef Goossens werd in 1878 geboren in Bussum. Net als zijn broers Henri en Jacques ging hij in Den Bosch naar de Koninklijke School voor Nuttige en Beeldende Kunsten. Na deze opleiding ging Sjef aan het werk als beeldhouwer in steen en marmer. Samen met zijn broer Jacques had hij een atelier in een steegje aan de Kerkstraat. Zij waren onder andere verantwoordelijk voor het maken van de Drakenstein-fontein op het Stationsplein. Later ging hij aan het werk in het atelier van Hendrik van der Geld. Vanaf 1919 werkte hij aan de restauratie van de Sint Janskathedraal. Eerst werkte hij daar aan de wimbergreliëfs, later aan de sculptuur van de grafkamer en vele beelden aan de buitenkant van de kathedraal. Goossens kreeg de stadsmedaille van ’s-Hertogenbosch voor ‘boetseren naar het leven’.

Ook de oudere broers Henri en Jacques Goossens waren betrokken bij de restauratie van de Sint Jan. Henricus Jacobus (Henri) was de oudste broer van Sjef. Hij was hoofdopzichter van de restauratie van de Sint Jan van 1896 tot 1938. Jacobus Antonius (Jacques) was net als Sjef beeldhouwer en werkte van 1912 tot aan zijn dood in 1931 aan de restauratie van de kathedraal. Niet in vaste dienst, zoals zijn broers. Hij leverde onder andere gipsmodellen, maar ook beeldhouwwerk voor de wimbergreliëfs en de straalkapellen. Daarnaast was hij ook leraar boetseren aan de Koninklijke School waar de drie broers allen leerlingen waren geweest. In Den Bosch waren meerdere beeldhouwers die Goossens heetten actief. Of deze ook familie zijn van Sjef Goossens is niet bekend. De vader van Sjef was in ieder geval geen beeldhouwer. Het gaat hier om de broers Johannes (Jan) en Gerardus en later ook de zoon van Jan, Antonius (Antoon).

In 1904 trouwde Sjef met Maria Martina Schippers. Samen kregen ze vier kinderen. Maria overleed in 1913, net als hun dochter Victorine. Acht jaar later hertrouwde Sjef met Ida Maria Louisa Lautenslager. In 1962 wordt hij voor de tweede keer weduwnaar. Vier jaar later overleed Sjef Goossens zelf en werd hij bij zijn vrouw bijgezet in het graf op begraafplaats Orthen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant