Het familiegraf van Nederveen. Theodorus en zijn zoon Henricus (Hein) waren eigenaar van de kunstboterfabriek die margarine produceerde.
Het familiegraf van Nederveen. Theodorus en zijn zoon Henricus (Hein) waren eigenaar van de kunstboterfabriek die margarine produceerde. Foto: Lisette Broess-Croonen

Begraafplaats Orthen: Theodorus Christianus Nederveen

Historie 2 keer gelezen

DEN BOSCH | De Bossche Omroep plaatst een serie met verhalen over bijzondere graven op begraafplaats Orthen. De enige begraafplaats in de stad is de laatste rustplaats van vele Bosschenaren, bekend en minder bekend. En achter elk graf schuilt een verhaal.

door Lisette Broess-Croonen

Een van de familiegraven op de begraafplaats behoort toe aan Theodorus Christianus Nederveen, zijn vrouw een van zijn zonen. Deze Bosschenaar, die werd geboren op 20 juni 1852 in Sint Michielsgestel, werd bekend door zijn kunstboterfabriek. In die tijd was margarine nog een relatief nieuw product.

Kunstboter werd ontwikkeld als goedkoop alternatief voor gewone boter en was in eerste instantie bedoeld voor het Franse leger. In Nederland kwamen we voor het eerst in aanraking met kunstboter door de twee Bossche broers Cordeweener. In 1871 begonnen zij met de vervaardiging van oleomargarine, zoals het toen genoemd werd. Na een paar jaar verdween de fabriek al weer uit de Brabantse hoofdstad. In 1883 kreeg Theodorus Nederveen toestemming om een kunstboterfabriek in Den Bosch op te zetten. In eerste instantie begon de fabriek in de Fonteinstraat, maar al snel werd er verhuisd naar de Zuid Willemsvaart. Na de aanleg van dit kanaal, kwamen hier de eerste grotere fabrieksgebouwen van de stad. In tegenstelling tot de broers Cordeweener, maakte Nederveen zijn margarine voor het gebruik op schepen en in de tropen en leverde aan het leger en de marine, daar waar het oorspronkelijk voor ontwikkeld was.

Naast boterfabrikant was Nederveen ook ambtenaar van de Burgerlijke Stand en van 1904 tot en met 1911 wethouder van de gemeente Den Bosch. Hij trouwde met Adriana Johanna Bex en samen kreeg het echtpaar tien kinderen. Vijf hiervan overleden al op (zeer) jonge leeftijd. Zelf werd Theodorus Nederveen ook niet erg oud. Hij overleed al op 59-jarige leeftijd. Een van zijn zonen, Henricus Joannes Marie (Hein) Nederveen nam later de fabriek van zijn vader over. Hij ligt, samen met zijn vrouw Isabella van der Meulen, begraven bij zijn ouders. Een andere zoon, Alphons Joseph Marie (Fons) Nederveen maakte ook carrière. In eerste instantie als advocaat en Procureur in Nijmegen en later als burgemeester van Bergh.

Oproep

Voor de serie over de begraafplaats Orthen hebben we al heel veel meer en minder bekende Bosschenaren geportretteerd. Maar er zijn nog zoveel meer verhalen te vertellen. Weet u een mooi verhaal achter een graf op Orthen, neem dan contact op met de redactie van de Bossche Omroep. Het hoeft hierbij absoluut niet om bekende mensen te gaan.

Uit de krant

Uit de krant