De Vughterstraat (gezien vanaf de hoek Snellestraat in zuidwestelijke richting) op 18 september 1953. (Foto: Erfgoed 's-Hertogenbosch)
De Vughterstraat (gezien vanaf de hoek Snellestraat in zuidwestelijke richting) op 18 september 1953. (Foto: Erfgoed 's-Hertogenbosch) Foto: Erfgoed ’s-Hertogenbosch

Den Bosch Toen en Nu: de Vughterstraat op 18 september 1953

Historie 1.278 keer gelezen

DEN BOSCH | De tijd staat niet stil. Mensen komen en gaan en dat geldt ook voor veel gebouwen. Sommige straten zijn daardoor in de loop der jaren compleet veranderd, anderen nagenoeg intact gebleven. In deze rubriek lichten wij in samenwerking met Erfgoed ’s-Hertogenbosch iedere twee weken een markant Bosch stadsgezicht uit.

Op de foto boven - gemaakt op 18 september 1953 - zien we de Vughterstraat vanaf de hoek Snellestraat in zuidwestelijke richting. Deze straat is ontstaan tijdens de eerste uitbreiding van de stad (1318-1365). In haar lange bestaan heeft de Vughterstraat drie belangrijke stadspoorten gekend. Op de grens van de Vughterstraat met de Schapenmarkt bouwde men rond 1220 de eerste Vughterpoort. Zijn naam was Antwerpense Poort, ook wel Onze Lieve Vrouwe Poort of Jodenpoort genoemd. Ongeveer 100 jaar later werd de tweede Vughterpoort gebouwd (bij de Kuipertjeswal) met de naam Kruispoort. De poort werd genoemd naar de vlakbij gelegen Kruiskerk van de kruisbroeders. Door de uitbreiding met de Vughterdijk rond 1400, was een nieuwe stadspoort noodzakelijk. De Pieckepoort verving de Kruispoort. Deze laatste werd Vughterbinnenpoort en ging dienst doen als hulpgevangenis en rariteitenkabinet. In de loop der tijd zijn alle drie poorten helaas gesloopt. De Antwerpense Poort is vermoedelijk eind 15e of begin 16e eeuw afgebroken. De Kruispoort in 1799. De Pieckepoort werd in 1890/1891 geslecht. Behalve de fundamenten onder het Heetmanplein, is het enige overblijfsel van de Pieckepoort de grote gevelsteen, die in de voorgevel boven de ingang van de hoofdpoort zat. In 1960 werd deze herontdekt en in de tuinmuur van het Noordbrabants Museum gemetseld. De Vughterstraat heeft nog steeds talrijke steegjes, waarvan sommigen intussen met een hek zijn afgesloten. Net als de Hinthamerstraat zijn er ook enkele onzichtbare inpandige straatjes die na 1629 toegang gaven tot schuilkerken.

Over Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Erfgoed ‘s-Hertogenbosch is hét kennis- en informatiecentrum in de gemeente op het gebied van archief, monumenten, archeologie en bouwhistorie. Kijk voor meer foto’s en verhalen op www.erfgoedshertogenbosch.nl.

De Vughterstraat anno 2022. (Foto: Erfgoed 's-Hertogenbosch)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant