Borstbeeld van Leonardus van Vechel (1527-1572).
Borstbeeld van Leonardus van Vechel (1527-1572).

Leonardus van Vechel, de enige echte Heilige Bosschenaar

Historie 86 keer gelezen

DEN BOSCH | Pastoor Leonardus van Vechel (1527-1572) is na zijn marteldood op 9 juli 1572 niet vergeten. Hij was naast achttien andere geestelijken een van de martelaren van Gorcum. In zijn geboortestad ’s-Hertogenbosch zijn veel beelden en schilderijen aan deze enige echte ‘Heilige Bosschenaar’ gewijd. 

In 1675 werden de Martelaren van Gorcum collectief zalig verklaard en bijna twee eeuwen later volgde de heiligverklaring. De Bossche stadsgids Geert Kilwinger houdt op zaterdag 10 juni in de Knillispoort een uitgebreid verhaal over deze heilige martelaar van Gorcum die in een aantal Bossche kerken nog te zien is. Wie was hij? Waarom werd hij een van de martelaren van Gorcum? En was Leonard in ’s-Hertogenbosch een volksheilige? Het programma begint om 14.00 uur. Kilwinger vertelt over het leven van Leonard, een zoon van de kaarsenmaker Goyard van Vechel uit de Postelstraat. Hoe deze jongen in Leuven filosofie en letteren ging studeren en daarna theologie aan het Pauscollege. Priester Leonard van Vechel werd in 1556 een jonge pastoor in Gorcum die daar de strijd voerde tegen het calvinisme. In juni 1572 trokken zich een aantal geestelijken en katholieke burgers terug in het kasteel van Gorcum. Ze wilden de oprukkende watergeuzen ontvluchten. Na hun overgave werden ze als gevangenen per schip naar Den Briel gebracht. Daar werden ze mishandeld en opgesloten. In de nacht van 8 op 9 juli werden de negentien geestelijken van Gorcum opgehangen. Kilwinger besteedt na de pauze aandacht aan de zaligverklaring en heiligverklaring. Ook laat hij een aantal minder bekende kunstwerken en triptieken zien. De lezing eindigt omstreeks 16.00 uur. 

Over Geert Kilwinger

Geert Kilwinger (1956) is al jaren als stadsgids in Den Bosch actief. Hij groeide op in de vestingstad Woudrichem en was in zijn studententijd gids op slot Loevestein. Geert heeft een bijzondere belangstelling voor de historische driehoek Woudrichem-Loevestein-Gorinchem. Niet vreemd, want zijn moeder kwam uit Gorcum en zijn vader uit Woerkom. In 2022 stelde hij een interessant artikel samen over de herdenking na 450 jaar van Leonardus van Vechel, een van de martelaren van Gorcum uit 1572.

Vooraf aanmelden

De lezing vindt plaats tijdens het Historisch Café op zaterdagmiddag 10 juni in de Knillispoort aan de Korte Waterstraat 15 in Den Bosch. De entreeprijs is vijf euro. Dat is inclusief koffie/thee en een plak cake. Donateurs van de Knillispoort hebben gratis toegang. In verband met de organisatie graag vooraf aanmelden via achterdenpoort@gmail.com. Bel voor meer informatie met 06-10481942, of mailen naar oordhist@home.nl.

Uit de krant