Tonny Rademaker en zijn vrouw Miep. Rademaker was decennialang eigenaar van Hotel Central.
Tonny Rademaker en zijn vrouw Miep. Rademaker was decennialang eigenaar van Hotel Central. Foto: Collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch

Bekende Bosschenaren: hotelier Tonny Rademaker

Historie 331 keer gelezen

DEN BOSCH | Den Bosch is een eeuwenoude stad met een geschiedenis waar heel veel mensen deel hebben uitgemaakt. In deze serie in de Bossche Omroep komen mensen aan bod die een rol hebben gespeeld in de historie van de stad. Een grote rol of een kleine rol, een stad kan bestaan door de mensen die er wonen.

door Lisette Broess-Croonen

Tonny Rademaker sr. was als eigenaar van Hotel Central een begrip in de Bossche binnenstad. Naast zijn werk als hotelier was hij ook betrokken bij het Oeteldonkse carnaval, waar hij meer dan veertig jaar lang minister was.

Antonius (Tonny) Josephus Rademaker werd in 1924 geboren in Den Bosch. In 1905 kocht zijn grootvader Johan Café Central voor zoon Jan en later het Oranje Hotel voor zoon Antoon (de vader van Tonny). Tonny groeide op in het Oranje Hotel, waar hij al vroeg meehielp als manusje van alles. In 1959 kocht hij Hotel Central over van zijn oom. Hij liet in zijn tijd als eigenaar enkele forse verbouwingen en moderniseringen plaatsvinden. Daarnaast was hij bestuurslid bij Horecaf en later Koninklijke Horeca Nederland en de keten Golden Tulip Hotels.

Rademaker was ook een echte liefhebber van het Oeteldonkse carnaval. Bijna vierenveertig jaar zat hij als Minister van Secretariaat bij de Oeteldonkse Club van 1982. In de week dat hij negentig jaar werd, stopte hij hiermee, omdat hij het tijd vond dat de jongeren het over zouden nemen. Bij deze gelegenheid ontving hij uit handen van burgemeester Rombouts de Culturele Penning van ’s-Hertogenbosch. Eerder ontving hij al de gouden speld van de OC en de Moeder Truus Poffer. Ook werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor de vele nevenfuncties die hij bekleedde.

Tonny Rademaker trouwde met Miep Kronenburg. Het echtpaar kreeg vier kinderen die allen in Hotel Central hebben gewerkt, maar Dorrith en Frank gingen later hun eigen weg. Tonny jr. werd eigenaar van De Raadskelder en dochter Karin volgde haar vaders voetsporen. Samen voerden ze bijna een kwart eeuw de directie van Hotel Central dat inmiddels meer dan een eeuw in handen van de familie is. Sinds augustus 2022 samen met de vijfde generatie Tom, de zoon van haar broer Tonny jr.

In 2015 overleed Tonny Rademaker sr., op 91-jarige leeftijd, aan complicaties van een val een paar dagen daarvoor. In een volle Sint Janskathedraal werd afscheid van hem genomen. Maar niet voordat hij nog een laatste keer langs zijn Hotel Central was gereden.

Bronnen: Bastion Oranje, Hotel Central en EWmagazine

Uit de krant