De olifanten van Circus Hagenbeck en hun begeleiders poseren bij aankomst voor het station.
De olifanten van Circus Hagenbeck en hun begeleiders poseren bij aankomst voor het station. Foto: Fotopersbureau Het Zuiden

Ons Den Bosch van weleer: aankomst circus in mei 1927

Historie 261 keer gelezen

DEN BOSCH | Iedere twee weken plaatsen wij historische foto’s onder de noemer ‘Ons Den Bosch van weleer’. Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Erfgoed ’s-Hertogenbosch.

Tegenwoordig zijn er geen wilde dieren meer aanwezig in het circus. In 1927 was dit nog wel het geval. In mei 1927 arriveerde Circus Hagenbeck in ’s-Hertogenbosch. Op bovenstaande poseren vijf olifanten met hun begeleiders na aankomst voor het station voor deze bijzonder foto. Circus Hagenbeck werd gerund door Carl Hagenbeck; een Duitse dierenhandelaar, circusexploitant en eigenaar van een dierentuin. Hagenbeck introduceerde de dierentuin zonder tralies, waar dieren niet in hokken maar in grotere, meer natuurlijk ogende verblijven werden tentoongesteld. Zijn ideeën over een humane omgang met dieren in dierentuinen en circussen hebben veel invloed gehad. Hij organiseerde daarnaast ook ‘exposities’ van in zijn tijd exotisch geachte mensen, waaronder Sami, Inuit en Khoikhoi.

Over Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Erfgoed ‘s-Hertogenbosch is hét kennis- en informatiecentrum in de gemeente op het gebied van archief, monumenten, archeologie en bouwhistorie. Kijk voor meer foto’s en verhalen op www.erfgoedshertogenbosch.nl.

Uit de krant