Ook het indrukwekkende verhaal van de tweeling Bassam en Sham (12) maakt deel uit van de nieuwe tentoonstelling 'Voorouders onBekend'.
Ook het indrukwekkende verhaal van de tweeling Bassam en Sham (12) maakt deel uit van de nieuwe tentoonstelling 'Voorouders onBekend'.

Kinderen vertellen hun familiegeschiedenis bij Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Historie 233 keer gelezen

DEN BOSCH | De nieuwe tentoonstelling ‘Voorouders onBekend’ is nu gratis te bezoeken bij Erfgoed ‘s-Hertogenbosch. Meer dan zeventig kinderen uit Rosmalen en ’s-Hertogenbosch doken op school in hun familiegeschiedenis. Elf van hen vertellen in de tentoonstelling over hun vondsten.

Wethouder Marianne van der Sloot opende de tentoonstelling samen met de leerlingen: “Het is heel verrijkend om via de verhalen van voorouders te achterhalen waar je vandaan komt en hoe je gevormd bent. Dat weet ik ook vanuit mijn eigen familiegeschiedenis. Het geeft je mee wie je zelf bent. De kinderen hebben zelf onderzoek gedaan en hebben de verhalen ook met elkaar gedeeld in de klas. Ik hoop dat veel families een kijkje komen nemen bij de tentoonstelling.”

De familieverhalen die de leerlingen van basisschool Het Rondeel en KC De Hobbit ontdekten, zijn verrassend en soms confronterend. Zoals het indrukwekkende verhaal van de tweeling Bassam en Sham (12) over de gevaarlijke boottocht van hun vader vanuit Tunesië. “Van mijn ouders weet ik heel veel, maar van mijn overgrootouders eigenlijk helemaal niks”, vertelt de 12-jarige Tess. Ze ontdekte dat haar overgrootouders tijdens de Tweede Wereldoorlog een café hadden in de Vughterstraat. Hier ruilden ze sterke drank voor voedsel. Quinty (12) zag voor het eerst een foto van haar overgrootmoeder: “Het is een beetje apart om een hele oude foto te zien van je familieleden. Ook wel gaaf!”

De kinderen leerden tijdens het schoolproject dat iedereen een uniek familieverhaal heeft, over dat ene familiegerecht, een herkenbaar talent, erfstukken van onschatbare waarde en natuurlijk liefde. “Weten wie je bent, waar je wortels liggen en uit welke voorouders je bent voortgekomen, helpt kinderen om te bepalen wie ze zijn”, vertelt de Amerikaanse Dana Saxon. Zij ontwikkelde het lesprogramma Ancestors unKnown. In 2014 bracht ze het project naar Amsterdam. Erfgoed ’s-Hertogenbosch haalde het lesprogramma naar Bossche scholen.

Veel Bosschenaren starten hun zoektocht naar voorouders in de collectie van Erfgoed ‘s-Hertogenbosch. De organisatie bewaart bijvoorbeeld fotoboeken, trouwaktes en familierecepten. Maar in de Bossche collectie zitten nog veel lege bladzijden. Zo zijn er weinig verhalen over Bosschenaren met een familiegeschiedenis die niet in Nederland begint. Erfgoed ‘s-Hertogenbosch roept Bosschenaren daarom op om met oude foto’s, brieven of andere archiefstukken te komen en zo te helpen de Bossche geschiedenis completer te maken.

Erfgoed ‘s-Hertogenbosch aan de Bethaniestraat 4 in ’s-Hertogenbosch is geopend van maandag tot en met donderdag van 09.30 tot 16.30 uur. Gratis entree.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant