Camiel Derkx en zijn broer Jordy zijn genomineerd voor de Special Media Awards in de categorie 'Beste TikTok Account'.
Camiel Derkx en zijn broer Jordy zijn genomineerd voor de Special Media Awards in de categorie 'Beste TikTok Account'.

Bossche broers Jordy en Camiel genomineerd voor Beste TikTok Account

Human Interest 386 keer gelezen

DEN BOSCH | De broers Jordy en Camiel Derkx zijn genomineerd voor de Special Media Awards in de categorie ‘Beste TikTok Account’. Aanstaande vrijdag 5 november worden de winnaars bekendgemaakt in Hilversum tijdens de livestream op YouTube.

Wat ooit begonnen is met een stripboek als afstudeerproject in 2015, is inmiddels uitgegroeid tot een grote community. Bosschenaar Camiel Derkx (29) bracht eerder dit jaar zijn tweede stripboek uit met zijn broer Jordy (32), waarmee hij wil laten zien dat het hebben van een familielid met een ernstige meervoudige beperking (EMB) ook gewoon heel leuk en inspirerend kan zijn. Met aandacht en liefde bekijkt hij de niet de beperkingen, maar de vele en bijzondere mogelijkheden die er ook zijn. 

Miljoenen weergaves

In de aanloop naar de lancering van het stripboek ‘Mijn Gehandicapte Broer & Ik 2’, zette Camiel een TikTok-account op met zijn broer. De eerste TikTok-video dateert van 22 mei 2021, nog geen half jaar geleden. Inmiddels telt het volgaantal van de broers ruim 40.000 volgers en meer dan 650.000 likes. Met name dankzij de populaire video’s waarin Jordy intens gelukkig wordt van mayonaise, scoort het account miljoenen weergaves. Zo is de video waarin Jordy het heeft over “een dikke vette klodder”, inmiddels 2,3 miljoen keer bekeken.

Genieten van de kleine dingen

Hoewel de twee broers al jaren actief zijn op Facebook en Instagram onder de naam Mijn Gehandicapte Broer & Ik, bereikten ze dit jaar in een zeer korte periode een enorme groep. De reacties op TikTok zijn dan ook lovend. Kijkers van alle leeftijden genieten mee van Jordy zijn aanstekelijke blijdschap en levensvreugde. “Deze topper bezorgt je gewoon een lach op het gezicht, geweldig om te zien hoe hij geniet van de kleine dingen,” aldus een van hun volgers. 

Impact op de maatschappij

Eerder mocht Camiel op NPO Radio 1 vertellen over de impact die hij en Jordy teweegbrengen en werden de broers geïnterviewd door o.a. het Algemeen Dagblad, Brabants Dagblad en The Best Social Media. De missie die Camiel heeft is duidelijk: mensen met een beperking een waardevolle plek geven in de maatschappij. En dat wil hij bereiken met zowel dit project met zijn broer als met de samenwerkingen tussen zijn ontwerpbureau Studio Camiel Derkx en organisaties met een maatschappelijke visie.

Prijsuitreiking

De Special Media Awards is een landelijke uitreiking voor mensen met een verstandelijke beperking op sociale media. De winnaars van 2021 worden bekendgemaakt op vrijdagavond 5 november 2021 van 19.30 tot 21.30 uur vanuit Beeld en Geluid in Hilversum. De uitzending wordt live uitgezonden op YouTube is voor iedereen te bekijken. Meer informatie: https://special-media-awards.nl.

Uit de krant

Uit de krant