Groepsfoto van de cast en crew van de Bossche korte speelfilm 'Moerasdraak' die maandagavond in première ging in de Verkadefabriek. Deze foto is gemaakt op draaidag 11 in natuurgebied De Moerputten.
Groepsfoto van de cast en crew van de Bossche korte speelfilm 'Moerasdraak' die maandagavond in première ging in de Verkadefabriek. Deze foto is gemaakt op draaidag 11 in natuurgebied De Moerputten.

Spannende speelfilm over de geschiedenis van ‘s-Hertogenbosch

Human Interest 105 keer gelezen

DEN BOSCH | Een moderne avonturenfilm, waarin Bossche studenten zichzelf in gevaarlijke situaties brengen terwijl ze ook vertellen over de geschiedenis van ’s-Hertogenbosch. Het klinkt als een combinatie tussen een bioscoopfilm en een documentaire en dat is precies wat ‘Moerasdraak’ is. Een spraakmakende filmproductie gemaakt door jonge filmmakers en studenten uit de omgeving. Maandagavond vond in de Verkadefabriek de feestelijke première plaats.

“Een film die vertelt over de geschiedenis van onze mooie stad, zonder dat het een informatieve of educatieve film is, maar juist een film die spannend is en een mooi verhaal vertelt”, is de beschrijving van de speelfilm Moerasdraak volgens Bosschenaar en filmmaker Ruben Swart, die de film heeft geschreven en geregisseerd. 

Bizarre locaties

Afgelopen anderhalf jaar heeft Swart aan de film gewerkt met andere jonge filmmakers en studenten van Avans Hogeschool en het Koning Willem I College. “Het was echt geweldig om met elkaar ervaring op te doen op onze filmset, waar we ook nog op de meest bizarre locaties kwamen te staan. Van het stadsarchief tot de moerassen bij de Moerputten. Voor velen was het de eerste keer op een filmset, maar we hebben er echt iets heel moois van kunnen maken”, aldus Swart.

Film om trots op te zijn

Het was niet bepaald eenvoudig om de speelfilm Moerasdraak te maken, want de film is gemaakt tijdens de coronapandemie. Maar toch is alles uiteindelijk goed gekomen. “Het was spannend, maar doordat we met zo een gemotiveerde groep jonge mensen werkten, hebben we het toch allemaal kunnen doen. Dit ondanks de nodige tegenslagen, zoals een coronageval tijdens het filmen”, vertelt Koen Raedts, cinematograaf en tevens medeproducent van de film: “Maar wat we hebben neergezet, is een film om enorm trots op te zijn”.
De film vertelt het verhaal van Sarah, een studente uit ’s-Hertogenbosch die met haar projectgroep een documentaire moet maken over de bijnaam van de stad: Moerasdraak. Al snel komen ze op vreemde aanwijzingen die hen naar een diep bewaard geheim leiden. De vraag luidt of er dan echt iets heeft geleefd rondom de stad die de naam Moerasdraak heeft opgeleverd. Een documentaire met een rode fictieve draad die de film leidt, ook wel een mockumentary genoemd.

Korte speelfilm

Met een lengte van 42 minuten valt Moerasdraak in de categorie korte speelfilm, wat ook de kracht ervan is volgens Swart: “We hebben een film gemaakt die in een korte tijd een persoonlijk verhaal over de hoofdpersoon Sarah vertelt, maar ook onze stad en natuurgebieden laat zien. De film is kort genoeg om vooraf aan een bezoek aan onze mooie stad Den Bosch te tonen, of om te gebruiken bij bijvoorbeeld geschiedenis of maatschappijleer. Maar lang genoeg om mensen mee te slepen in een avontuur. Aalthans dat hopen we uiteraard!”

Cityboost

De film Moerasdraak is gefinancierd door jongerenproject Cityboost, omdat de film de stad en de geschiedenis aankaart en behapbaar maakt voor onder andere een jongere doelgroep. “Ik hoop dat iedereen die onze stad maar ook een beetje interessant vindt - ongeacht of het nou Bosschenaren zijn of niet - onze film gaat kijken en zich laat meeslepen in dit op en top Bossche avontuur”, besluit Swart.

Vanaf 29 mei te zien

De film ‘Moerasdraak’ is vanaf zondag 29 mei te zien in de Verkadefabriek in Den Bosch. Daar vond maandagavond ook de feestelijke première plaats.

Uit de krant

Uit de krant