In de documentaire KICK/PUSH zie je hoe het skateboarden in Den Bosch op eigen kracht uitgroeide van een onbegrepen subcultuur tot een fenomeen dat in 2021 de Olympische status verwierf.
In de documentaire KICK/PUSH zie je hoe het skateboarden in Den Bosch op eigen kracht uitgroeide van een onbegrepen subcultuur tot een fenomeen dat in 2021 de Olympische status verwierf.

Documentaire over Bossche skateboardscene

Human Interest 471 keer gelezen

DEN BOSCH | KICK/PUSH laat de opkomst en ontwikkeling van de Bossche skateboardscene zien, tot aan de huidige Olympische status toe. Een bewogen geschiedenis vol hoogte- en dieptepunten. In deze documentaire zie je hoe het skateboarden in Den Bosch op eigen kracht uitgroeide van een onbegrepen subcultuur tot een fenomeen dat in 2021 de Olympische status verwierf. Een heroïsch en werelds verhaal, opgetekend op een lokale achtergrond. 

De film draait om de opkomst van de skateboardscene in ‘s-Hertogenbosch, vanaf het eind van de jaren ‘70. Het opbloeien van de Bossche scene staat als voorbeeld voor de opkomst van het skaten in Nederland, voor de universele zoektocht naar acceptatie en het noeste streven naar een eigen plek. KICK/PUSH behandelt op een kleurrijke, kunstzinnige wijze het Bossche skateverbod van de jaren ‘90, de groeistuipen van de scene en de opkomst van de verschillende indoor skateparken van de stad. De do-it-yourself mentaliteit en vastberadenheid van de skateboarders speelt daarin een doorslaggevende factor.

Lange weg

“Het verhaal van skateboarden als outcast dat vecht voor een plek is eigenlijk universeel. Waar skateboarders vroeger werden uitgescholden en haast overal werden weggestuurd, heeft nu elke stad of dorp wel een skatepark of iets van een voorziening te bieden. Dat was lang niet vanzelfsprekend, en het was een lange weg om te komen waar we nu zijn”, aldus Pascal Vugts, één van de initiatiefnemers van de documentaire.

Bijdrage BN’ers

De belangrijkste personen die de afgelopen decennia een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de Bossche skateboardscene maken hun opwachting in de film. Daarnaast is er een cameo van TV-presentator Jan-Joost van Gangelen, een bijdrage van Youp van ‘t Hek en werken de Nederlandse Olympische skaterboardsters Kate Oldenbeuving en Roos Zwetsloot aan KICK/PUSH mee.

Crowdfunding

KICK/PUSH is een initiatief van Pascal Vugts en Caspar Herselman. De productie wordt gedaan door het Bossche filmhuis Eendracht Films. Steffie Storms (onder andere Becky Bulldozer) verzorgt de regie. KICK/PUSH wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Een deel van de financiering komt tot stand met Voor de Kunst crowdfunding, waar kan worden bijgedragen middels verschillende soorten steunpakketten. Meer info en de link naar de crowdfunding staat op kickpushmovie.com. KICK/PUSH gaat op 23 september 2022 in de Verkadefabriek in première.

Uit de krant

Uit de krant