Thuisgekookt is een initiatief waarbij een thuiskok kookt voor iemand anders die dit niet (goed) kan. Thuiskok Linda en Jetty hebben elkaar zo ontmoet en hebben een goede klik en fijn contact.
Thuisgekookt is een initiatief waarbij een thuiskok kookt voor iemand anders die dit niet (goed) kan. Thuiskok Linda en Jetty hebben elkaar zo ontmoet en hebben een goede klik en fijn contact. Foto: Emmy de Graaf

Stichting Thuisgekookt: ‘Geluk zit in een klein bakje!’

Human Interest 308 keer gelezen

DEN BOSCH | Het is niet helemaal duidelijk hoelang ze elkaar al kennen. Volgens Linda (44) kwamen ze een jaar geleden met elkaar in contact. Maar volgens Jetty (80) is het toch zéker anderhalf jaar geleden. Wat ze alle twee wel zeker weten, is dat het voelt alsof het al veel langer is. Hun bijzondere contact startte met een klein bakje eten via stichting Thuisgekookt.

Stichting Thuisgekookt koppelt buurtgenoten, zoals Linda en Jetty, aan elkaar voor het delen van vers gekookte maaltijden én sociaal contact. Nu kookt Linda bijna iedere week voor Jetty. Linda: “Nou ja, mijn man Rogier kookt meestal en ik breng het langs bij Jetty.”

Eerste maaltijd

Jetty kookt niet makkelijk voor haarzelf. Jetty: “Anderhalf jaar geleden tijdens de lockdown door corona bracht de kok van de woonvoorziening maaltijden thuis. Dat was lekker en fijn. Toen dat stopte, kwam ik terecht bij Thuisgekookt. Zij koppelden mij aan Linda. De eerste maaltijd die ze bracht, was gratis. Ik moest volgens haar eerst maar eens proeven of ik het wel lekker vond.” Ze schaterlacht. Linda: “Een dag later stond Jetty al op mijn voicemail: het was heerlijk, heerlijk, heerlijk, heerlijk!”

Bordje al klaar

Daarna kwam Linda bijna iedere week, maar niet alleen om een bakje eten af te geven. Er ontstond ook een bijzonder contact tussen de dames. Linda: “Als ik langskom, heeft Jetty haar bordje al klaarstaan op tafel. We kletsen dan vaak wat. En dat kan echt overal over gaan. Over mijn kinderen, over vroeger, over wat ons op dat moment bezighoudt. En Jetty heeft ontzettend veel humor. We lachen wat af. Ik deel niet alleen een maaltijd, maar we delen vooral ook veel verhalen en lol.”
Linda: “Op zondag bedenken mijn man en ik altijd wat we ongeveer de komende week gaan koken. We hebben een gezin met pubers, dus dat is soms best een heel ‘geplan’. Samen kijken we dan ook wat we voor ‘onze thuisgekookt-dames’ maken. Mijn man kan goed koken en vindt het ook leuk. En ik vind het leuk om de maaltijd af te geven.” Jetty: “Ik vind het zó knap van Linda. Ze heeft het al zo druk met haar gezin en werk enzo, en doet dit ook nog.”

Een bijzondere band

Linda voelt zich ontzettend welkom bij Jetty. “Het is heel dankbaar om dit te doen maar dat ik zo’n leuke ontmoeting zou hebben, had ik van te voren niet gedacht. Via Jetty heeft haar buurvrouw ook contact met ons gezocht. Of we bij haar ook een portie eten willen langbrengen. Dat is een kleine moeite voor ons. Dus sinds enkele maanden brengen we twee bakjes eten. Ik ben blij dat ik iemand op deze manier kan helpen, maar dit contact is extra bijzonder.” Ze knipoogt naar Jetty. Hier is duidelijk een heel bijzonder band ontstaan.

Week tegen eenzaamheid

Van 29 september t/m 6 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. We maken van deze week samen de Week van de Ontmoeting. Tijdens deze week is er extra veel te doen bij jou in de buurt. Kijk op www.s-hertogenbosch.nl/samen-is-leuker voor alle activiteiten en ontmoetingen.

Stichting Thuisgekookt is één van de initiatieven waar mooie ontmoetingen ontstaan. Voor veel mensen is het lastig om iedere dag zelf te koken. Door maaltijden te ontvangen van een hobbykok uit de buurt wordt hun wereld groter, gezonder én gezelliger. Want met af en toe een kletspraatje aan de deur als het eten wordt gebracht, worden ook gevoelens van eenzaamheid minder. Het langsbrengen van een maaltijd lijkt een klein gebaar, maar maakt een groot verschil. Wil jij je net als Linda aanmelden als thuiskok? Of je juist graag aanmelden voor een maaltijd van iemand uit de buurt? Kijk op www.thuisgekookt.nl, of bel met 085-0608768.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant