Frank de Bie maakt zich er sterk voor dat niemand in Den Bosch nog langer met honger naar bed gaat.
Frank de Bie maakt zich er sterk voor dat niemand in Den Bosch nog langer met honger naar bed gaat.

In Den Bosch hoeft niemand nog langer met honger naar bed!

Human Interest 603 keer gelezen

DEN BOSCH | Onlangs lanceerde Frank de Bie uit Den Bosch De Bolle Buikjes. Een speciale Facebookpagina die mensen die door hun (te) smalle beurs honger lijden én degene die over hebben doordat zij teveel gekookt hebben of boodschappen op de plank hebben staan, anoniem samenbrengt. “Ik ga er alles aan doen om te zorgen dat er in Den Bosch niemand met honger naar bed gaat”, stelt hij resoluut. Zowel gevers als ontvangers worden opgeroepen zich aan te sluiten.

door Wendy van Lijssel

Hoewel Frank de Bie er niet geboren werd woont hij al 50 jaar in Den Bosch en voelt hij zich een ‘rasechte’ Bosschenaar. Een met veel liefde voor ‘zijn’ stad en de inwoners ervan. Frank is een maatschappelijk betrokken man. Dat er vanwege de torenhoge inflatie en energieprijzen in ‘zijn’ stad velen zijn die niet meer rond kunnen komen en honger lijden stuit hem ontzettend tegen de borst. “Er zijn duizenden mensen die onder de armoedegrens leven. Dagelijks gaan er kinderen met honger naar school. Dat vind ik verschrikkelijk”, vertelt hij. Frank is in deze een ervaringsdeskundige. Hij is de oudste uit een gezin met vijf kinderen waar armoede de normaalste zaak van de wereld was. Als 17-jarige ging hij het het huis uit en wist met hard werken de weg omhoog te vinden. “Ik heb een prachtige carierre gehad en een heel goed leven, maar ik ben mijn afkomst nooit vergeten”, zegt hij verwijzend naar de kou maar ook de honger die hij ooit had. “Zonder eten naar school, tussen de middag een lege broodtrommel en soms was er zelfs dagen niets te eten. Ik ben het nooit vergeten”, benadrukt hij.

Het vormde hem en zorgt dat hij wéét waar hij het over heeft als het over honger gaat. Hij zat zich dan ook mateloos te ergeren over het feit dat er steeds meer mensen in de rij staan bij de voedselbank. Frank is actief als vrijwilliger en helpt een gezin met hun financiële administratie. “Ik zie van dichtbij de problemen en hoe weinig hulp er van overheidswege geboden wordt. Het water staat mensen niet aan de lippen. Velen zijn allang verzopen. De problemen stapelen zich op in deze stad”, constateert hij. Daarom voelde hij zich genoodzaakt om in actie te komen. “Ik kan er niet tegen dat er mensen zijn die zich niet kunnen veroorloven om dagelijks warm te eten en dat er zijn die met honger naar bed gaan. Dit terwijl er genoeg mensen zijn die per ongeluk teveel koken en dat dan weggooien zoals bijvoorbeeld bij nassi of macaroni of andere pasta maaltijden. Ook zijn er in supermarkten met 1 + 1 gratis acties waarbij mensen iets dubbel krijgen dat ze eigenlijk niet persé nodig hebben, maar een ander wel enorm mee geholpen is, aldus Frank. 

Met De Bolle Buikjes wil hij deze partijen dus gevers en ontvangers bij elkaar brengen. Frank legt uit: “Nadat je lid bent geworden kan je er een maaltijd opzetten die je over hebt. Een ander die daar mee geholpen is kan er vervolgens helemaal anoniem met een persoonlijk berichtje op reageren. Beiden kunnen dan afspreken hoe laat en waar een en ander opgehaald kan worden.” Frank zit nergens tussen en kan niks terug zien. Hij is alleen degene die de pagina onderhoud.

Er is geen controle en er zijn geen vragen. Frank gelooft in het goede van de mens. Hij roept zowel gevers als ontvangers op om lid te worden van de pagina. Terwijl er dat intussen steeds meer doen is Frank doende om het zaakje verder uit te rollen en vergroten. “ik heb intussen contact met de Bossche Kleding en Speelgoedbank, de Vincentiusvereniging, Stichting De Loods, Quiet en de Voedselbank Den Bosch. Ik ben bezig om een informatiefolder te maken met uitleg over De Bolle Buikjes. Verder ga ik binnenkort ook cateraars, restaurants, volkstuinen en eigenlijk iedereen uit de voedselbranche benaderen en vragen als zij iets over hebben dit te doneren op De Bolle Buikjes” Dan resoluut: In Mijn doel is écht om te zorgen dat er niemand honger lijdt.”

Uit de krant