Bericht van Weeronline.
Bericht van Weeronline.

Maandverwachting: vrij koude eerste helft van december

Human Interest 156 keer gelezen

DEN BOSCH | In de eerste helft van december is de kans op vrij koud en droger weer dan normaal groot. Echte winterkou met sneeuwpret en ijspret zit er waarschijnlijk helaas niet in. De signalen voor de tweede helft van de maand wijzen op normaal decemberweer. Bron: Weeronline.

Gemiddeld is het begin december overdag een graad of 7 en ’s nachts een graad of 2. De verwachting toont nu op de meeste dagen maxima van 2-4 graden en lichte vorst in de nachten. Een oostenwind voert vrij koude lucht aan, maar de echte winterkou kan ons niet bereiken.

Er is ook veel bewolking en er waait, onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië en Rusland, een matige oostenwind. Door de bewolking en wind duikt de temperatuur ’s nachts maar een klein beetje onder het vriespunt. Overdag warmt het maar moeizaam op tot hooguit een paar graden boven nul. De wind veroorzaakt gevoelstemperaturen van -2 tot -5 graden. Klaart het ’s nachts wel een keer op dan kan het plaatselijk matig vriezen. Matige vorst betekent minima beneden -5 graden.

Door het grijze weer breken de donkere dagen voor Kerst al vroeg aan. De kans op neerslag is klein en als er wat valt is het niet veel, maar zo nu en dan is een beetje regen of (natte) sneeuw wel mogelijk.

Grote kans op voortzetting vrij koude weer na Sinterklaas

Na Sinterklaas neemt de onzekerheid in de verwachting wat toe. Sommige weermodellen laten vanuit het zuiden wat zachtere lucht ons land bereiken, waardoor we met meer normale temperaturen te maken krijgen. De kans op voorzetting van het weer waar we december mee beginnen is echter het grootst. Signalen voor echt koud winterweer zijn er niet en eveneens zit een zeer zacht en nat weertype er niet in.

Wat is de trend richting Kerst?

In de tweede helft van december zal het vrij koude weer waarschijnlijk verdwijnen. De kans op dominerende hogedrukgebieden, zoals in de eerste helft van december, neemt af. Tegelijk is het ook niet zo dat depressies vanaf de oceaan overtuigend opduiken in de verwachting. Dit maakt de verwachting erg onzeker en de kans op normaal weer het grootst.

Eind december is het gemiddeld in ons huidige klimaat ongeveer 6 graden overdag en 1 graad in de nachten. Er valt daarbij vaak neerslag en het kan soms stevig waaien. Voor een witte Kerst moet het precies op het goede moment wat kouder zijn dan normaal en dan moet er ook nog wat neerslag vallen. Statisch gezien is de kans op een witte Kerst slechts 7 procent. Maar boterzacht lijkt het dit jaar niet te worden en daarmee mag de liefhebber van sneeuw met Kerst nog hoop houden.

Lees het online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/maandverwachting-weer-december-2022.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant