Gedeputeerde Stijn Smeulders met Jeroen van den Eijnde (directeur NM Kamp Vught).
Gedeputeerde Stijn Smeulders met Jeroen van den Eijnde (directeur NM Kamp Vught). Foto: Jan van de Ven

Gedeputeerde bezoekt Nationaal Monument Kamp Vught

Human Interest 89 keer gelezen

REGIO | Gedeputeerde Stijn Smeulders van de Provincie Noord-Brabant bezocht onlangs Nationaal Monument Kamp Vught, in zijn woorden “een van de meest indrukwekkende plekken van Brabant”. 

Eind 2022 kreeg het museum voor het eerst het label ‘Kidsproof’ van de Museumvereniging; er zijn in het land totaal 55 Kidsproof-musea. Smeulders bezocht in 2022 al de andere Brabantse Kidsproof-musea: Kasteel Heeswijk, Natuurmuseum Brabant, Oorlogsmuseum Overloon, het preHistorisch Dorp, Museum Helmond en Museum Klok & Peel.

Nationaal Monument Kamp Vught ontwikkelde in 2021 de audiotour ‘Achter prikkeldraad’, gericht op bezoekers vanaf 10 jaar in gezinsverband. De titel wordt toegekend aan musea die van jonge ‘museuminspecteurs’ een hoge waardering krijgen. Dankzij dit aanbod is een bezoek aan NM Kamp Vught een populair gezinsuitstapje geworden. Scholen met leerlingen vanaf 10 jaar volgen een rondleiding over het kampterrein, die aansluit op het lesmateriaal ‘Kamp Vught in de klas’.

Smeulders: “Het is bijzonder mooi om te zien dat ze hier een museumtour speciaal voor kinderen hebben ontwikkeld met een audiotour, waarin ze die heftige geschiedenis op een verantwoorde en slimme wijze aan kinderen proberen te vertellen. Het blijft heel belangrijk om onze kinderen te blijven vertellen over wat er hier allemaal gebeurd is.”

Uit de krant