Enkele van de geportretteerde vrouwen in beeld. Rechts Maryam Mohavedi.
Enkele van de geportretteerde vrouwen in beeld. Rechts Maryam Mohavedi. Foto: Olaf Smit

Twaalf portretten van powervrouwen in Boschveld

Human Interest 1.120 keer gelezen

DEN BOSCH | Vanaf woensdag 8 maart, internationale Vrouwendag, is bij buurtcoöperatie Copernikkel in Boschveld een bijzondere tentoonstelling te zien. Aan de wanden hangen twaalf grote fotoportretten van vrouwen die actief zijn bij Copernikkel. De diversiteit van de vrouwen, naar afkomst en cultuur, zorgt niet alleen voor een levendige expositie. Zij laat ook de variatie zien, die zo kenmerkend is voor Boschveld en zijn bewoners.

door Tjeu Cornet

Ze heten Najma, Marinda, Maryam, Khola of Zainab. Ze komen uit Somalië, Zuid-Afrika, Iran, Kenia, Irak of een ander ver land in Azië en Afrika. Ze zijn er verdreven door oorlog en ander geweld. In Boschveld bouwen zij een nieuw leven op, samen met oorspronkelijke bewoners van de wijk.

Inmiddels leveren deze vrouwen ieder hun bijdrage aan Copernikkel en de ontwikkeling van Boschveld. De een is actief in de Boschveld Wereldkeuken, de ander bij de NaaiMeetUp of de taallessen. Weer een ander is gastvrouw van Copernikkel. En ga zo maar door.

De foto’s zijn van Olaf Smit, die altijd al veel foto’s voor Copernikkel maakt. De bijschriften zijn gemaakt door Joanda van Geffen die als vrijwilliger bij Copernikkel werkt. Olaf raakte gefascineerd door de kracht die vrouwen uit alle windstreken hebben om van hun leven iets te maken. ‘Dat is opvallend omdat deze vrouwen over het algemeen veel nare dingen hebben meegemaakt. Officiële instanties komen maar moeilijk met hen in contact. Maar een wijkinitiatief als Copernikkel maakt hun power en creativiteit los. Doordat ik daar zelf ook actief ben, heb ik de vrouwen beter leren kennen en heb ik hen op de foto mogen zetten. Alle twaalf foto’s tonen een portret, maar ik hoop dat je ook iets ziet van de kracht die ervan uitgaat.’

‘Er is niets leuker dan samen met andere vrouwen lachen en koken. Ik noem ons power vrouwen!’ (Maryam Mohavedi)

Kijk voor een voorproefje van de fototentoonstelling op www.copernikkel.nl. De tentoonstelling wordt op woensdag 8 maart om 13.00 uur officieel geopend met een optreden van zangduo ‘Marie & Antoinette’. De tentoonstelling staat in het teken van Internationale Vrouwendag (8 maart). Overal in de stad vinden activiteiten plaats. Theaterfestival Boulevard en theatergroep MINOUX hebben deze activiteiten gebundeld om meer aandacht te vragen voor de strijdbaarheid en solidariteit die vrouwen wereldwijd laten zien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant