Gemeente ’s-Hertogenbosch, IVN en Natuurmonumenten slaan de handen weer ineen en doen mee met de landelijke Maas Cleanup Day op zaterdag 18 maart.
Gemeente ’s-Hertogenbosch, IVN en Natuurmonumenten slaan de handen weer ineen en doen mee met de landelijke Maas Cleanup Day op zaterdag 18 maart. Foto: Natuurmonumenten

Maas Cleanup Day in de Koornwaard in Den Bosch

Human Interest 470 keer gelezen

DEN BOSCH | Jaarlijks blijft er na de hoogwaterperiode langs de Maas in Brabant veel (zwerf)vuil achter op de oevers. Het landschap vervuilt, de schade voor de natuur is enorm. Gemeente ’s-Hertogenbosch, IVN en Natuurmonumenten slaan daarom de handen weer ineen en doen mee met de landelijke Maas Cleanup Day op 18 maart. Met tientallen vrijwilligers worden de oevers van de Koornwaard opgeruimd. Samen met boswachter Lianne Schröder zal wethouder van Economie, leefomgeving en milieuzaken Ralph Geers het startschot geven bij Watersportvereniging Neptunus in Gewande. En daarna, samen aan de slag!

De Maas zit vol met allerlei plastic afval. Vanuit Frankrijk en België stroomt er heel wat rommel van schepen en de industrie én huishoudelijk afval richting Nederland. Maar ook wij Nederlanders maken ons schuldig aan deze enorme vervuiling. Dat plastic in rivieren stroomt uiteindelijk grotendeels richting zee en veroorzaakt daar de bekende ‘plastic soep’. Natuurmonumenten, IVN, gemeente ’s-Hertogenbosch en zo’n 75 vrijwilligers steken de handen uit de mouwen om dit te voorkomen. Samen ruimen zij op zaterdagochtend 18 maart (van 09.00 tot 13.00 uur) aangespoeld afval in de Koornwaard op. De start vindt, na enkele jaren afwezigheid door de coronaperiode, traditiegetrouw plaats bij Watersportvereniging Neptunus. Doe jij ook mee? Er zijn nog enkele plekken beschikbaar, je kunt je aanmelden via natuurmonumenten.nl/activiteiten.

Aan de slag na het hoogwater

Vooral na de winterse hoogwaterperiode is goed zichtbaar hoeveel afval er in het water ligt. Wanneer het hoogwater zakt, belandt veel van dat afval op de rivieroevers. Tonnen zwerfvuil liggen er dan! Kleine plastic korrels (granulaat), wattenstaafjes, plastic flessen en zakken, piepschuim, bouwplastic, speelgoed en nog veel meer. Allemaal plastic dat nauwelijks vergaat of langzaamaan in kleine deeltjes uit elkaar valt en als microplastics in de natuur, mens en dier terechtkomt. Op de plastic flesjes zit tegenwoordig statiegeld, het is een mooie graadmeter om te zien of dat al effect heeft!

Maas Cleanup Day

De opruimactie in de Koornwaard staat niet op zich, zaterdag 18 maart is de landelijke Maas Cleanup Day. Honderden vrijwilligers, collega’s, relaties, vrienden en buren steken de handen uit de mouwen om de Maas afvalvrij te maken. Er zijn acties van het Limburgse Eijsden waar de Maas ons land binnenkomt tot Nationaal Park de Biesbosch en op tal van plekken daartussen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant