Bericht van Weeronline.
Bericht van Weeronline.

Goede kans op fraai lenteweer met Pasen

Human Interest 120 keer gelezen

DEN BOSCH | De eerste vooruitzichten voor het paasweekend bieden een goede kans op fraai lenteweer. De kans op droog weer is groot (80%). Ook is er 60% kans op normale tot bovennormale temperaturen, waarbij maxima van 12 tot 15 graden het meest waarschijnlijk zijn en de zon flink schijnt. Bron: Weeronline.

Vandaag zijn er nog flinke perioden met regen en doet het weer totaal nog niet lenteachtig aan. Vanaf morgen wordt overwegend droog met veel ruimte voor de zon. Wel is het fris met kans op vorst in de nacht en maxima van 8 tot 11 graden. Zondag maakt een matige noordoostenwind het voor het gevoel nog wat kouder, maar na het weekend neemt de wind af. Op een plekje in de zon kan het dan best aangenaam zijn.

Kans op een bui neemt in aanloop naar Pasen tijdelijk toe

Halverwege komende week stijgt de kans op een enkele bui en neemt de bewolking toe. Maar zoals het er nu naar uitziet is de kans groot dat het precies in het paasweekend weer een stuk zonniger wordt en overwegend droog weer is.

Hoe warm de aangevoerde lucht is tijdens het paasweekend is nog onzeker. Er is 60% kans op normale tot bovennormale temperaturen. Het meest waarschijnlijk zijn vrij normale maxima van 12 graden op de Wadden tot 15 in het zuidoosten. Er zijn ook berekeningen die het nog een stuk warmer laten worden met 15-20 graden, maar de kans daarop is klein.

Omdat Pasen nog een week vooruit is moeten we ook nog rekening houden met een kans van 40% op het aanhouden van het vrij frisse aprilweer. In het koude scenario krijgen we ook met meer bewolking te maken. De details over het paasweekend worden in de loop van de komende week duidelijker, maar de eerste vooruitzichten zijn dus zeker niet slecht.

Weer met Pasen varieert sterk door de jaren heen

Het weer met Pasen kan van jaar tot jaar sterk variëren. Dit komt niet alleen doordat de datum van Pasen sterk wisselt, maar ook doordat het weer in de lente altijd grillig is. De laatste stuiptrekkingen van de winter en vroege vleugjes met zomerweer kunnen elkaar snel afwisselen.

Het verschil tussen de warmste Pasen ooit gemeten en de koudste Pasen ooit gemeten is enorm. In 2011 kwam de gemiddelde maximumtemperatuur (gemiddeld over beide dagen) in De Bilt uit op bijna 25 graden. Daar tegenover staat een gemiddelde maximumtemperatuur van 4,2 graden in 1964.

Lees hier het online bericht: https://weeronline.nl/nieuws/1-4-2023-eerste-verwachting-paasweekend

Uit de krant