Een van de foto's die is opgenomen in de World Press Photo Exhibition 2023. Deze foto is gemaakt door Mohamed Mahdy en maakt deel uit van de serie 'Here, The Doors Don't Know Me'.
Een van de foto's die is opgenomen in de World Press Photo Exhibition 2023. Deze foto is gemaakt door Mohamed Mahdy en maakt deel uit van de serie 'Here, The Doors Don't Know Me'. Foto: Mohamed Mahdy

World Press Photo Exhibition komt naar Den Bosch

Human Interest 500 keer gelezen

DEN BOSCH | Van zondag 9 tot zondag 30 juli is de befaamde World Press Photo Exhibition 2023 geopend voor publiek in Willem Twee Den Bosch. De jaarlijkse tentoonstelling presenteert de resultaten van de World Press Photo Contest 2023 en toont de beste en belangrijkste journalistieke foto’s en documentairefotografie van het afgelopen jaar.

De World Press Photo Exhibition 2023 nodigt kijkers uit om buiten de nieuwskringloop te treden en kritisch na te denken over belangrijke onderwerpen in onze wereld. De winnende werken van de 2023 World Press Photo Contest vertegenwoordigen belangrijke nieuwsgebeurtenissen en belangrijke momenten die in 2022 over het hoofd zijn gezien door de reguliere media. Van de verwoestende documentatie van de oorlog in Oekraïne en historische protesten in Iran, tot de realiteit in het door de Taliban gecontroleerde Afghanistan, alsook de vele gezichten van de klimaatcrisis. De World Press Photo of the Year eert de fotograaf wiens beeldende creativiteit en vaardigheden terugkomen in een foto die een gebeurtenis vertegenwoordigt en/of een kwestie van groot journalistiek belang uit het afgelopen jaar vastlegt. Dit jaar heeft de jury gekozen voor Evgeniy Maloletka’s foto ‘Mariupol Maternity Hospital Airstrike’, die tevens de eerste prijs won in de categorie Stories voor de regio Europa. Toen Russische troepen op 24 februari 2022 Oekraïne binnenvielen, richtten ze zich onmiddellijk op de strategisch gelegen havenstad Marioepol. Op 20 mei kreeg Rusland de volledige controle over de stad, die verwoest was door beschietingen. Maloletka was een van de weinige fotografen die de gebeurtenissen in Marioepol vastlegde. Op de winnende foto zien we Iryna Kalinina (32), een gewonde zwangere vrouw, die uit een kraamkliniek wordt gedragen die beschadigd raakte tijdens een Russische luchtaanval. Haar baby, genaamd Miron (naar het Oekraïense woordvoor ‘vrede’) werd doodgeboren. Een half uur later stierf ook Iryna. 

De World Press Photo Exhibition 2023 is van zondag 9 tot zondag 30 juli dagelijks te bezoeken in Willem Twee aan de Boschdijkstraat 100. Meer informatie en kaartverkoop: www.willem-twee.nl.

Uit de krant