Jong en oud verbinden om eenzaamheid onder ouderen en jonge ouders aan te pakken. Dat doet het buurtinitiatief Boefjes en Barista’s in woonzorgcomplex 'Wij zijn Zuiderschans'in Den Bosch.
Jong en oud verbinden om eenzaamheid onder ouderen en jonge ouders aan te pakken. Dat doet het buurtinitiatief Boefjes en Barista’s in woonzorgcomplex 'Wij zijn Zuiderschans'in Den Bosch.

Bossche kanshebbers voor Appeltje van Oranje

Human Interest 171 keer gelezen

DEN BOSCH | Jaarlijks reikt het Oranje Fonds de Appeltjes van Oranje uit aan drie sociale projecten in Nederland en de Cariben. Daarbij staat ieder jaar een ander thema centraal. Dit jaar: ‘Bruggenbouwers in de buurt’. Er zijn 38 buurtinitiatieven geselecteerd. Twee kandidaten komen uit de gemeente ’s-Hertogenbosch: Boefjes en Barista’s en Buurtvereniging Zandbewoners.

Jong en oud verbinden om eenzaamheid onder ouderen en jonge ouders aan te pakken. Dat doet Boefjes en Barista’s in woonzorgcomplex Wij zijn Zuiderschans. Op de ontmoetingsochtenden vinden drie generaties elkaar tijdens spel, een goed gesprek en een lekkere kop koffie. Kinderen, ouders en ouderen ondernemen spelenderwijs dingen samen en dat zorgt voor een grote glimlach bij iedereen. Het team van buurtverbinders zorgt voor speelmateriaal, brengt deelnemers met elkaar in contact en organiseert activiteiten. Door Boefjes en Barista’s vergroten de ouders en ouderen hun sociale netwerk en ontstaan er nieuwe vriendschappen. Zij ervaren op een laagdrempelige manier hoe ze contact kunnen maken met buurtgenoten van hun eigen en een andere generatie en hoe waardevol dat is.

Buurtvereniging Zandbewoners bestaat al 45 jaar uit betrokken bewoners van de buurt ’t Zand in Den Bosch. Zij zetten zich in om de kwaliteit van leven, wonen en werken te verbeteren en te behouden. Ook verbinding in de buurt staat hoog op de agenda. Zeker nu de buurt de komende jaren grote veranderingen ondergaat met grote infrastructuurprojecten en veel nieuwe woningbouw. Om de leefbaarheid van de wijk te bevorderen, organiseren zij elk jaar NLdoet en Burendag voor én met de hele buurt. Ook kunnen bewoners meehelpen bij het opruimen van zwerfafval en samen tuintjes te verzorgen die zijn geplaatst rond de afvalcontainers. In de jaarlijkse buren-surprise-actie tijdens Sinterklaas maken bewoners surprises voor iemand die ze niet kennen. Zo krijgen steeds meer mensen contact met elkaar.

Heeft een van deze initiatieven jouw hart gestolen? Breng dan uiterlijk 9 juni je stem uit. Het initiatief met de meeste stemmen krijgt een plek in de finale. De jury kiest de andere finalisten. Tijdens de finale ontvangen drie winnaars van Koningin Máxima een bronzen beeldje dat is gemaakt door Prinses Beatrix en 25.000 euro.

Stem op Boefjes en Barista’s: https://www.appeltjevanoranje.nl/projecten/boefjes-en-baristas.

Stem op Zandbewoners: https://www.appeltjevanoranje.nl/projecten/zandbewoners.

Uit de krant