Bericht van Weeronline.
Bericht van Weeronline.

Sneeuwgebied trekt vandaag over het land

Human Interest 298 keer gelezen

DEN BOSCH | Een sneeuwgebied trekt vanmiddag en vanavond vanuit het zuidwesten over het land. Rond het middaguur kan in Zeeland de eerste neerslag vallen in de vorm van (natte) sneeuw. Tijdens de middag en avond trekt het neerslaggebied noordoostwaarts. Op sommige plaatsen kan een sneeuwdek van zo’n 5 centimeter dik ontstaan. Ook morgen wordt (natte) sneeuw verwacht. Bron: Weeronline.

In de ochtend is het droog en schijnt af en toe de zon. Vanuit het westen neemt de bewolking toe en tegen het middaguur kan in het westen Zeeland als eerste wat natte sneeuw vallen bij 1 of 2 graden. Doordat de intensiteit aan het begin licht is, blijft de eerste sneeuw niet liggen.

Vanmiddag breidt de sneeuwval geleidelijk uit en aan het einde van de middag sneeuwt het in de zuidwestelijke helft van het land. Na enige tijd sneeuwval zal de sneeuw steeds beter blijven liggen en op veel plaatsen kan een sneeuwdek ontstaan van 1 tot 3 centimeter. Op gras zal sneeuw wat sneller blijven liggen dan op de weg of stoep. Op tuintafels en geparkeerde auto’s blijft de sneeuw nog sneller liggen en kan een de sneeuwlaag nog een paar centimeters dikker worden.

Koude wind

Wie van de sneeuw wil geniet zal zich warm moeten aankleden. Tijdens de sneeuwval ligt het kwik rond het vriespunt en de matige tot vrij krachtige zuiden- tot zuidoostenwind veroorzaakt gevoelstemperaturen tussen -3 en -7 graden.

Vanavond breidt de sneeuwval verder noordoostwaarts uit en eind van de avond sneeuwt het ook in de provincie Groningen. Ook in het oosten en noorden van het land ontstaat een sneeuwdek van een paar centimeters, maar dus wel pas in de loop van de avond. In het zuidwesten en later ook het westen kan de neerslag weer tijdelijk overgaan in natte sneeuw of regen.

Vannacht valt in het noorden en vooral noordoosten nog enige tijd sneeuw. Gedurende de nacht wordt het vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen droog. De temperatuur ligt gedurende de nacht rond het vriespunt. Er is kans op gladheid door de eerdere sneeuwval en door bevriezing van natte weggedeelten.

Ook maandag sneeuw

Morgenochtend start op de meeste plaatsen droog en bewolkt. Een nieuw neerslaggebied trekt vanuit het zuiden het land in en dit levert in het zuiden natte sneeuw op bij temperaturen veelal net boven het vriespunt. In de noordelijke helft van het land verloopt de ochtend grotendeels droog.

Morgenmiddag valt (natte) sneeuw in het midden en later ook het noorden van het land. Regionaal kan opnieuw een sneeuwdek van 1 tot 3 centimeter ontstaan. In het zuiden en later ook het midden van het land gaat de neerslag steeds meer over in regen. De middagtemperatuur varieert van 0 graden in het noordoosten tot +3 in Zuid-Nederland. Vooral in de noordelijke helft van het land kan de maandagavondspits hinder ondervinden van winterse omstandigheden.

Morgenavond valt in Noord-Nederland (natte) sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt. In het zuiden en midden valt regen bij 2 tot 4 graden. In het uiterste zuiden kan het kwik morgenavond zelfs oplopen naar 5 of 6 graden. Ook in de nacht naar dinsdag valt op veel plaatsen regen en in Noord-Nederland (natte) sneeuw.

Klik op de link naar de live-blog van Weeronline: https://www.weeronline.nl/nieuws/3-12-2023-live-blog-sneeuw.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant