Meer Bomen Nu heeft de ambitie om jaarlijks 1 miljoen bomen te verplanten en zoekt vrijwilligers om daarbij te helpen.
Meer Bomen Nu heeft de ambitie om jaarlijks 1 miljoen bomen te verplanten en zoekt vrijwilligers om daarbij te helpen. Foto: J. van Loon

Begin het jaar goed: verplant kansarme jonge bomen voor klimaat en biodiversiteit

Human Interest 516 keer gelezen

REGIO | Begin dit jaar organiseert Meer Bomen Nu een oogstdriedaagse, waar zaailingen van bomen worden geoogst om ze elders in Noord-Brabant opnieuw te planten en zo duizenden bomen een tweede leven te geven. 

Nog geen goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar wil je wél iets voor het klimaat en de biodiversiteit doen? Meer Bomen Nu heeft de ambitie om jaarlijks 1 miljoen bomen te verplanten en zoekt vrijwilligers om daarbij te helpen. In Noord-Brabant ligt de ambitie op het (ver)planten van tenminste 35.000 bomen. Om die doestelling te halen wordt de Brabantse Oogstdriedaagse georganiseerd op oogstlocaties in de gemeente Tilburg, Breda, Vught, ‘s-Hertogenbosch en Land van Cuijk. De geoogste bomen worden gratis aangeboden aan iedereen die ze planten wil. 

“Tweedehands” boompjes zijn er altijd

Elke boom creëert jaarlijks zaailingen. Velen daarvan overleven het niet. Deze kansarme boompjes worden in de winter, wanneer de bomen in rust zijn, uitgeschept en weggeven om elders te worden geplant. Zodra deze bomen en struiken zichzelf weer voortplanten, kunnen ook daarvan de zaailingen weer worden verplant. Zo worden er geen gezonde bomen en struiken meer gemaaid of versnipperd. Het toppunt van circulair beheer en aanplant dus. 

Meer Bomen nu heeft met deze methode ruim 1.6 miljoen boompjes verplant in 3 winters tijd. Meer Bomen Nu coördinator Stijn Mertens: “In Brabant staan we voor de serieuze uitdaging om voor 2030 maar liefst 40 miljoen bomen te planten. Wij helpen een handje, door zaailingen van bomen die op ongewenste locaties staan, te verplanten naar gewenste locaties.” 

Bomen redden én de heide een kans geven

Zo wil Natuurmonumenten in De Gement in Vught bijvoorbeeld verhouting tegengaan, om de daar nog kwetsbare heide een kans te geven. Om te voorkomen dat berken, wilgen en populieren op deze prachtige locatie verloren gaan onder de klepelmaaier, heeft Meer Bomen Nu toestemming gekregen om ze met tientallen vrijwilligers handmatig uit te steken en een tweede leven te geven. 

Duizenden grove dennen van Landgoed De Krim krijgen tweede leven

Ook in Natuurgebied De Krim in de gemeente Land van Cuijk helpt Meer Bomen Nu de heide een handje en worden vrijdag 6 en zondag 8 januari grove dennen en berken uitgestoken, die meteen naar een nieuwe locatie worden overgeplant zodat ze daar volwassen kunnen worden. 

Oogstdagen regio Breda

Oogstbegeleider Arnold Verbakel uit Breda plant op vrijdag 5 januari in zijn regio een oogstdag op de Galderse Heide en op zaterdag 6 januari gaat hij oogsten aan de Gilze Wouwerbeek.

Bomen oogsten mét Tilburge nieuwjaarskoek

In een berkenbos in Tilburg staan de bomen té dicht op elkaar. Hierdoor krijgen de jonge bomen te weinig licht en ruimte en dreigen ze te verpieteren. Tijd om het bos uit te dunnen. Eigenaar TWM Gronden wil deze boompjes doneren aan Meer Bomen NU en oogstbegeleider Tiny Vermeer zorgt voor Tilburgse Nieuwjaarskoek in de koffiepauze. 

Wilgenknotploeg Veghel

Meer Bomen Nu biedt ook wilgentenen van geknotte wilgen aan, zodat er nieuwe knotwilgen geplant kunnen worden. In de regio Veghel worden daarom tijdens het knotten geschikte wilgentenen apart houden. Er is echter één klein probleem: het terrein is niet bereikbaar met de auto, dus alleen met voldoende vrijwilligers, kunnen de wilgentenen in de toekomst uitgroeien tot nieuwe knotwilgen. Anders belanden ze op de takkenril. Dus kun jij wel wilgentenen gebruiken? Kom de knotploeg een handje helpen! 

Goed voor klimaat en biodiversiteit

De zaailingen van bomen en struiken die Meer Bomen Nu oogst hebben al 5-7 jaar CO2 opgeslagen. Dit zou verloren gaan wanneer ze worden versnipperd. Door ze te verplanten kunnen ze gewoon doorgaan het opnemen van CO2. Dat is meteen klimaatwinst. De boompjes zijn doorgaans inheems en worden in een mix van bomen en struiken uitgedeeld. De plekken waar de struiken en bomen geplant worden vormen een nieuwe voedsel- en schuilplek voor tal van dieren. En daarmee helpen we met onze methode de biodiversiteit te verbeteren.

Vrijwilligers en oogstlocaties gezocht

Meer Bomen Nu is nog op zoek naar landeigenaren, landgoederen, campings of andere groenstroken die samen willen kijken of een zaailing-reddingsactie plaats kan vinden op hun terrein. Ook zijn vrijwilligers die willen meehelpen met het uitsteken van de zaailingen, verplaatsen, verzorgen of planten van harte welkom. Men kan zich aanmelden op de website van meerbomen.nu en/of zich melden bij coördinator Stijn Mertens via noordbrabant@meerbomen.nu 

Meer Bomen Nu

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met Caring Farmers. Meer Bomen Nu verzamelt o.a. overdadige zaailingen uit natuurgebieden die op een kansarme plek staan. Ze krijgen te weinig licht of staan te dicht bij het pad en worden anders gemaaid. Door deze met vrijwilligers uit te steken of te stekken, kunnen we Nederland versnelt vergroenen. Dit jaar ondervindt de campagne overweldigende bijval van gemeenten, bedrijfsleven en provincies waaronder de provincie Noord-Brabant. Samen (ver)plant Meer Bomen Nu jaarlijks 1 miljoen bomen voor klimaat en biodiversiteit. 

Agenda Oogstdriedaagse Noord-Brabant

Vrijdag 5 januari – Landgoed de Krim (Land van Cuijk)
Vrijdag 5 januari – De Gement (Vught)
Vrijdag 5 januari - Galderse Heide (Breda)
Zaterdag 6 januari – Wilgen Knotten Ham - Havelt (Veghel)
Zaterdag 6 januari – Eendenkooi (Den Bosch)
Zaterdag 6 januari – Afhalen Wilgenstaken (Tilburg)
Zaterdag 6 januari – Gilze Wouwerbeek (Bavel)
Zondag 7 januari – Landgoed de Krim (Land van Cuijk)
Zondag 7 januari – Stadsbos 013 (Tilburg)
Zondag 7 januari – De Gement (Vught)

Up-to-date overzicht van oogstdagen in Noord-Brabant: https://meerbomen.nu/regios/noord-brabant. Meer weten? Kijk op www.meerbomen.nu

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant