Bericht van Weeronline.
Bericht van Weeronline.

Maandverwachting april: wisselvallig en zacht, later droger

Human Interest 379 keer gelezen

Ook in de eerste helft van april blijft het sterk wisselvallig en zacht lenteweer. Een zuidwestenwind voert veel regenzones en buien aan, terwijl april normaal de droogste maand van het jaar is. In de tweede helft van april neemt de kans op een droger en zonniger weertype toe. Ook dan is de kans op warmer weer dan normaal groot. Bron: Weeronline.

Aan het sterk wisselvallige weer komt in de eerste weken van april nog geen verandering. Zuidwestenwinden voeren geregeld regenzones en buien aan en daarbij is er weinig ruimte voor de zon en waait het regelmatig vrij stevig.

De middagtemperatuur ligt de eerste dagen van april tussen 10 graden aan zee en 13 graden in het oosten. Dat zijn normale temperaturen voor begin april, maar door de stevige wind voelt het frisser aan. Vanaf het eerste aprilweekend neemt de kans op bovennormale temperaturen van 15 graden en meer toe. Richting het midden van de maand waait de wind waarschijnlijk meer vanuit het westen en zakt de temperatuur terug naar 10-15 graden.

Droger weer in tweede helft april?

Al sinds halverwege oktober zijn er geen lange droge perioden meer geweest en ook voor de tweede helft van april zit dat er nog niet in. De kans op droog en zonnig weer neemt vanaf het midden van april toe, maar dagenlang droog en zonnig weer lijkt er nog niet direct in zitten. Regenzones en buien doen ons land wel minder vaak aan en daardoor neemt de kans op fraaie lentedagen toe.

Daarbij is de kans op warmer weer dan normaal voor eind april behoorlijk groot. De normale temperatuur vertoont in april een sterk stijgende lijn met aan het einde van de maand 14 graden in het noordwesten tot 18 in het zuidoosten. Nu zitten we daar vaak boven en dat betekent dat er kans is op regionale warme dagen met maxima van 20 graden en meer.

Vitamine D en hooikoorts

Op zachte en zonnige middagen in april wordt het al snel lekker om in de zon te zitten en vitamine D op te doen. De zon neemt echter ook in kracht toe. Aan het begin van april wordt bij zonnig weer aan het begin van de middag vaak zonkracht 3-4 behaald en eind april zonkracht 5. Bij zonkracht 5 kan een onbeschermde huid al binnen 20-40 minuten verbranden.

De zachte en natte omstandigheden van dit voorjaar maken het groeizaam weer en hierdoor zal de natuur in april snel verder uitlopen. Wie last heeft van een berkenpollenallergie moet tijdens droge perioden begin april rekening houden met hooikoortsklachten. Halverwege de maand begint waarschijnlijk ook het graspollenseizoen al. Wie allergisch is voor het pollen van bloeiend gras, doet er goed aan om tijdig hooikoortsmedicatie in huis te halen.

Lees hier het online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/maandverwachting-weer-april-2024.    

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant