De vijf vaarroutes zijn gratis te downloaden op www.zuiderwaterlinie.nl/vaarroutes.
De vijf vaarroutes zijn gratis te downloaden op www.zuiderwaterlinie.nl/vaarroutes. Foto: Alliantie Zuiderwaterlinie/Marc Bolsius

Vijf nieuwe vaarroutes door Zuiderwaterlinie

Human Interest 226 keer gelezen

De Zuiderwaterlinie vertelt het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Met vijf nieuwe vaarroutes kun je als pleziervaarder dit verhaal ook vanaf het water beleven.

Varend langs de verschillende vestingsteden, forten en buitengebieden ontdek je de historische waterlinie vanuit een heel ander perspectief. De Alliantie Zuiderwaterlinie bood al verschillende wandel-, fiets- en autoroutes aan en breidt dat aanbod nu uit met deze vaarroutes.

Vijf nieuwe vaarroutes

De Alliantie Zuiderwaterlinie heeft in samenwerking met vaarplatform De Canicula vijf routes in het gebied uitgezet. De vaarroute Willemstad van 104 kilometer loopt via Numansdorp, Ooltgensplaat, Breda, Geertruidenberg en Klundert terug naar Willemstad. In het midden van de Zuiderwaterlinie vaar je in 156 kilometer van Geertruidenberg naar ‘s-Hertogenbosch en Heusden om vervolgens weer in Geertruidenberg te eindigen. En vanuit ‘s-Hertogenbosch loopt een vaarroute via het Kanaal van Sint Andries, Woudrichem en Heusden. Deze route is 78 kilometer lang en doet ook een klein stuk van de Oude Hollandse Waterlinie aan.

Heen-en-weer-routes

Naast de routes die je weer terugbrengen bij het startpunt, zijn er ook twee heen-en-weer-routes voor mensen die een minder lange afstand willen afleggen: vanuit Steenbergen, via Tholen, naar Bergen op Zoom (32 kilometer) en vanuit ‘s-Hertogenbosch, via Megen, Ravenstein en Grave, naar de Kraaijenbergse Plassen (63 kilometer). Elke vaarroute is een combinatie van vaarinformatie en informatie over bezienswaardigheden. Als pleziervaarder lees je hoe je moet varen en ontvang je tips om veilig te varen op drukke waterwegen. Op de kaart zie je bij welke jachthavens je kunt aanleggen, waar je boodschappen kunt doen, kunt tanken of fietsen te huur zijn. Vanuit de jachthavens is het mogelijk om de vestingsteden en andere bezienswaardigheden aan land te bezoeken. De vaarinformatie is dan ook aangevuld met informatie over de bezienswaardigheden die aan de route liggen. Denk aan vestingsteden, forten, schansen en de buitengebieden.

Gratis downloaden

De vijf vaarroutes zijn helemaal gratis en te vinden op www.zuiderwaterlinie.nl/vaarroutes. Via de website kun je zelf een flyer downloaden en printen. Je downloadt de route in de Waterkaarten app of je haalt een flyer op bij Stadshaven Willemstad, WSV de Waterpoort in ‘s-Hertogenbosch, WSV Geertruidenberg of Jachthaven Steenbergen.

Download de nieuwe app van de Bossche Omroep

Goed nieuws voor alle liefhebbers van lokaal nieuws uit de gemeente ’s-Hertogenbosch: de Bossche Omroep heeft een gloednieuwe nieuwsapp gelanceerd! Download vandaag nog de Bossche Omroep app vanuit de App Store of Play Store om op de hoogte te blijven, geïnformeerd te worden en verbonden te blijven met de wereld om je heen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant