Bericht van Weeronline.
Bericht van Weeronline.

Piekperiode graspollenseizoen begint met Pinksteren

Human Interest 222 keer gelezen

De piekperiode van het graspollenseizoen is in aantocht! Door het warme weer tot dusver in mei zijn al steeds meer grassoorten tot bloei gekomen en tijdens het pinksterweekend begint de piekperiode van het graspollenseizoen. Dit betekent dat de kans op hooikoortsklachten zeer groot is! Door buien spoelt de lucht soms schoon, maar tijdens droge momenten keert de overlast snel terug. Bron: Weeronline.

Normaal gesproken begint de periode waarin het gras massaal bloeit eind mei of begin juni. Deze periode houdt dan meestal ruim een maand aan. Nu begint deze periode dus al halverwege mei. Hoelang de piekperiode zal duren is afhankelijk van de weersomstandigheden. Met normale tot bovennormale temperaturen zal het piekseizoen eind juni voorbij zijn, maar mocht er nog een periode van kouder weer volgen dan vertraagd de bloei en duurt de piekperiode langer. Ook na de piekperiode bloeien er nog grassen, maar er bloeien dan minder soorten tegelijk. Hierdoor neemt de overlast dan wat af.

Dit jaar hadden we een zeer vroege start van het graspollenseizoen met de eerste bloeiende grote vossenstaarten al halverwege april. Daarmee was er kans dat de piekperiode van het graspollenseizoen al begin mei zou starten, maar twee koude weken in april hebben de ontwikkeling van het gras afgeremd. Met de terugkeer van de warmte vanaf eind april is de groei en bloei van het gras weer verder gestimuleerd. Inmiddels bloeien al meerdere grassoorten en later deze week zal het gras nog massaler in bloei komen.

Gras verspreidt zeer sterk allergeen pollen en is verreweg de grootste veroorzaker van hooikoortsklachten. De piek van het graspollenseizoen is dus ook de piek van het hele hooikoortsseizoen. Zo’n twee miljoen Nederlanders hebben een graspollenallergie. Deze tips tegen hooikoorts kunnen helpen om de klachten te verminderen.

Bloeiende bijvoet veroorzaakt in zomervakantie meeste klachten

Inmiddels bloeien ook enkele kruiden, zoals zuring en weegbree. Sommige mensen zijn hier allergisch voor, maar veel meer mensen hebben last van de bijvoet. Deze komt meestal in de zomervakantieperiode tot bloei en veroorzaakt dan bij flink wat mensen klachten. Daarna volgt in augustus en september nog de bloei van de ambrosia. Deze bloeit zeer lokaal, maar kan wel hevige klachten veroorzaken die vergelijkbaar zijn met graspollen.

Regen gunstig of ongunstig?

Hoeveel overlast in de piekperiode exact ondervonden zal worden hangt af van het weerbeeld. Tijdens het pinksterweekend is er kans op buien. Dit heeft als voordeel dat de lucht wordt schoongespoeld, maar het effect is slechts tijdelijk en lokaal. Zodra het weer droog is produceren planten nieuw pollen en wordt pollen vanuit de omgeving aangevoerd. Alleen als het regionaal langdurig regent kan echt opgelucht adem worden gehaald.

Tegelijkertijd zorgt regen ervoor dat de bovenste laag van de bodem heel vochtig blijft. Dit stimuleert de groei en bloei van het gras. In eerdere jaren zagen we soms de overlast in het piekseizoen plotseling afnemen, doordat gras na een lange periode zonder regen verdroogde. Gras wortelt ondiep en heeft als eerste last van droogte. De afgelopen maanden is zoveel regen gevallen dat van droogte voorlopig zeker geen sprake is, maar de bovenste laag van de bodem kan bij aanhoudend droog, zonnig en warm weer toch snel uitdrogen. Voorlopig toont de verwachting echter wisselvallig lenteweer, waarbij tijdens droge momenten veel hooikoortsklachten kunnen worden ondervonden.

Lees hier het online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/14-5-2024-piek-graspollenseizoen-hooikoorts-met-pinksteren.

Download de nieuwe app van de Bossche Omroep

Goed nieuws voor alle liefhebbers van lokaal nieuws uit de gemeente ’s-Hertogenbosch: de Bossche Omroep heeft een gloednieuwe nieuwsapp gelanceerd! Download vandaag nog de Bossche Omroep app vanuit de App Store of Play Store om op de hoogte te blijven, geïnformeerd te worden en verbonden te blijven met de wereld om je heen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant