De repetities voor het spektakelstuk 'De Klimaatpiraat' zijn in volle gang.
De repetities voor het spektakelstuk 'De Klimaatpiraat' zijn in volle gang. Foto: Sandra Peerenboom

Kinderen schitteren in spektakelstuk ‘De Klimaatpiraat’

Human Interest 405 keer gelezen

Je bent zo’n 10 jaar oud, je speelt nog niet zo lang een instrument en toch sta je al op het grootste podium van Den Bosch. Na de laatste noot, ontvang je een daverend applaus van de volle casinozaal in het nieuwe Theater aan de Parade. 

Dit is geen droom, maar werkelijkheid voor veel kinderen van basisschool Het Palet en diverse naschoolse opvang. Wat gestart is als een leuk idee, is inmiddels uitgegroeid tot waarschijnlijk het grootste (jeugd)orkest van het jaar met 180 deelnemers. Dit spektakel heet ‘De Klimaatpiraat’ en zal op 9 juni uitgevoerd worden door de opleidingsorkesten van de Orthense Harmonie samen met muziekprojecten vanuit basisschool Het Palet, kinderen van naschoolse opvang en kinderkoor De Fermaatjes. Met elkaar laten zij zien hoe leuk het is om te zingen en muziek te maken en hoe gaaf het ook is om dit op school te leren in het kader van meer Muziek in de Klas. Bekende Bosschenaar Hans Tervoort verzorgt de presentatie en speelt de rol van Klimaatpiraat.

Klimaatpiraten

Het verhaal gaat over de Klimaatpiraat die heeft besloten om samen met zijn piraatvrienden over heel de wereld een grote groep van Klimaatpiraten te vormen, zodat we beter voor de natuur en de aarde gaan zorgen en daardoor ook voor onszelf. De Klimaatpiraat neemt het publiek door middel van tekst, muziek en liedjes mee langs thema’s als plastic-soep, afval, het weer en de natuur. Dat er met afval ook muziek gemaakt kan worden wordt duidelijk in het lied: ‘Er zit muziek in’. Op een luchtige en humoristische manier wordt het publiek geïnspireerd om een steentje bij te dragen aan een gezondere leefomgeving. Want als we allemaal de plekken waar we zijn geweest beter achterlaten dan toen we er kwamen, wordt het vanzelf een schonere en betere wereld. De muziek is gecomponeerd door Ivo van Kouwenhoven. Doordat er ook partijen zijn geschreven voor beginnende muzikanten is deze voorstelling voor zowel de beginnende als de gevorderde muzikant uit te voeren.

Opleidingsorkest Orthense Harmonie

Voor de pauze speelt het opleidingsorkest van de Orthense Harmonie, onder leiding van Jenine van de Werken, bekende muziekstukken die fijn in het gehoor liggen. Zij trakteren het publiek met beeld en muziek van 10 jaar opleidingsorkest, want dat is de periode dat dit orkest in de huidige vorm bestaat. Demi Sluijter, oud trompettist, zal Skyfall zingen. Roos Molenaar, klarinettist, zingt Flemming.

Kijk voor kaartverkoop op www.theateraandeparade.nl/programma/de-klimaatpiraat/6734.

Download de nieuwe app van de Bossche Omroep

Goed nieuws voor alle liefhebbers van lokaal nieuws uit de gemeente ’s-Hertogenbosch: de Bossche Omroep heeft een gloednieuwe nieuwsapp gelanceerd! Download vandaag nog de Bossche Omroep app vanuit de App Store of Play Store om op de hoogte te blijven, geïnformeerd te worden en verbonden te blijven met de wereld om je heen. Via de app kun je ook de Bossche Omroep van deze en andere weken digitaal lezen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant