Foto van het optreden van het Shai Maestro Quartet op de Bossche Markt tijdens een eerdere editie van Jazz in Duketown.
Foto van het optreden van het Shai Maestro Quartet op de Bossche Markt tijdens een eerdere editie van Jazz in Duketown. Foto: Erik van den Akker

Den Bosch maakt zich op voor vijftigste editie Jazz in Duketown

Human Interest 2.000 keer gelezen

Komend Pinksterweekend - op 17, 18 en 19 mei - stroomt de Bossche binnenstad tijdens Jazz in Duketown weer vol muziekliefhebbers. Wat vijftig jaar geleden klein begon met enkele kleine podia op de markt en “achter de nieuwe V&D”, is in die halve eeuw uitgegroeid tot het grootste gratis jazzfestival van Nederland. En de line up van deze jubileumeditie mag er wezen...

De grote namen zijn al enige tijd bekend: de legendarische fusion-jazzformatie Yellow Yackets, zangeres Jazzmeia Horn, winnares van talloze prijzen, en Candy Dulfer, die met Funky Stuff in haar We Funk Harder Tour 2024 de Parade zal veranderen in een swingende, kolkende en dansende menigte. Een van de wensen van de organisatoren ging onlangs in vervulling, toen zij te horen kregen dat Trijntje Oosterhuis toch nog ‘n gaatje in haar agenda had. Dus kon ook haar naam aan die lijst van groten bij Jazz in Duketown 2024 worden toegevoegd. Artiesten van naam spelen graag op Jazz in Duketown; de Noorse multi-instrumentalist Mathias Eick maakte ruimte in het tourschema van zijn kwintet, evenals het Benjamin Herman trio en op zondagavond sluit Hans Dulfer, al bijna vaste gast in ‘s-Hertogenbosch, met zijn Total Response! Jazz in Duketown af. 

Maar behalve van deze giganten valt voor de liefhebbers van jazz in alle genres heel wat te genieten: zangeres Ntjam Rosie deelt met de big band Licks & Brains onder leiding van Rolf Delfos haar liefde voor groovende funk en soul. Saxofoniste Emma Rawicz, die voor haar tweede album Chroma lovende recensies kreeg, zal de liefhebbers van modernere jazz ongetwijfeld bekoren. Voor wie met dansen niet kan wachten op Candy Dulfer, speelt op zondagmiddag de Bernhard van Rossum Flamenco Big Band, 21 man en vrouw big… Fanatiek fan van hiphop? Zaterdagavond zeker gaan luisteren bij Radiohop, vier jonge studenten aan het Conservatorium van Amsterdam. De bezoekers die zaterdag in de binnenstad zijn, kunnen dan meteen de Gentse formatie Dishwasher meebeleven; drie Belgen die jazz maken voor wie niets met jazz heeft. 

Nu Theater aan de Parade in gebruik genomen is, zal ook daar jazz klinken met in totaal 4 optredens; in de Pleinzaal zal Sven Figee het op zijn ronkende Hammondorgel zondagmiddag opnemen tegen Neêrlands meest swingende pianist Peter Beets, die zijn New Jazz Orchestra meeneemt. Eveneens terug bij Jazz in Duketown, maar nu op een nieuwe locatie op de Parade, is het Kinderplein. Hierbij krijgt het kroost de gelegenheid zich van zijn meest muzikale kant te laten horen. Daarnaast zullen gedurende het weekend ook verschillende pop-up muziekacts in en rond winkelstraten verschijnen én is er in de horecastraten als de Korte Putstraat, Karrestraat en Kruisstraat een vaste plek waar bezoekers, al dan niet in combinatie met een bourgondische versnapering, van muziek kunnen genieten.

Tijdens het pinksterweekend op zaterdagmiddag verzorgt dansschool Jazzout in Huis73 voor soepele dansers én houten klazen, senioren én junioren een workshop Lindy Hop. Lindy Hop is een dansstijl uit het swingtijdperk van de jaren ‘20 tot ‘50 van de vorige eeuw, New Orleans jazz en swing, met live traditional jazz door de formatie Royal Buckets Jazz. En vanzelfsprekend is er op zondagochtend de jazz-mis op het Kerkplein, waarbij dit jaar zangeres Izaline Calister en gitarist Ed Verhoeff de muziek zullen verzorgen. 

Vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 mei Jazz in Duketown in de Bossche binnenstad. Het volledige programma van drie dagen Jazz in Duketown staat op de website www.jazzinduketown.nl. In het handige blokkenschema op pagina 18 is in één oogopslag te zien wie wanneer en op welk podium optreedt. Of download de app ‘Jazz in Duketown’ waar ook het hele programma te vinden is.

Download de nieuwe app van de Bossche Omroep

Goed nieuws voor alle liefhebbers van lokaal nieuws uit de gemeente ’s-Hertogenbosch: de Bossche Omroep heeft een gloednieuwe nieuwsapp gelanceerd! Download vandaag nog de Bossche Omroep app vanuit de App Store of Play Store om op de hoogte te blijven, geïnformeerd te worden en verbonden te blijven met de wereld om je heen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant