Kunstenaar Mackenzie Fincham tijdens de overtuigende pitch van haar project ‘Waan(beeld)’.
Kunstenaar Mackenzie Fincham tijdens de overtuigende pitch van haar project ‘Waan(beeld)’. Foto: JBZ

Kunstenaar Mackenzie Fincham wint JBZ Award

Kunst en cultuur 115 keer gelezen

DEN BOSCH | Mackenzie Fincham heeft de JBZ-Award 2020/2021 gewonnen, een aanmoedigingsprijs voor beginnend beeldend talent. Mackenzie maakte indruk met haar animatieproject ‘Waan(beeld)’.

De pas afgestudeerde kunstenaar van AKV|St.Joost in Den Bosch ontvangt een bedrag van 2.500 euro om te besteden aan de uitvoering van nieuw werk. 

Zeven genomineerden

Dit jaar heeft de directie van de academie AKV|St.Joost zeven eindexamenkandidaten voorgedragen voor de nominatie van de JBZ Award 2020/2021. Van de afdeling Art & Research (ART) waren dat Loes van Reijmersdal en Marit van der Heijden, voor de afdeling New Design & Attitudes (NDA) Myrthe Bruijn, Qwen Sterenberg en Michelle Smits en voor de afdeling Illustrated & Animated Storytelling (IAS) waren Almira El Batati en Mackenzie Fincham genomineerd.

Juryrapport

Uiteindelijk was het Mackenzie Fincham die met de JBZ Award 2020/2021 aan de haal ging. “Door de doordachte manier van cameravoering, beeldvorming en gebruik van een onorthodox medium voor animatie weet Mackenzie je in korte tijd mee te nemen in het verwarde brein van de hoofdpersoon. Geluid, kleur, opbouw, alles klopt aan deze film”, zo is onder andere in het juryrapport te lezen.

Waan(beeld)

De jury is onder de indruk van haar animatie ‘Waan(beeld)’. Zij heeft ongelofelijk veel energie gestoken in het ziektebeeld waan(beeld). De animatie toont wat er in iemands hoofd afspeelt. De geluiden zijn zeer bijzonder en heeft de kunstenaar zelf gemaakt. In een korte tijd bouwt Mackenzie een spanning op waardoor de animatie je pakt als toeschouwer.

Diverse technieken

Mackenzie heeft diverse technieken gebruikt om haar beeldmateriaal vast te leggen. De combinatie van de drogenaald ets techniek met de digitale animatietechniek heeft zij ingezet om de wereld die ze wil verbeelden vorm te geven. De jury ziet vol verwachting uit naar de verdere ontwikkelingen van Mackenzie als beeldend kunstenaar en hoopt dat zij haar animatie ook gaat inzetten om bijvoorbeeld aandacht te vragen voor complexe ziektebeelden in de zorg.

Geen tentoonstelling

De jury van de JBZ-Award bestond uit Jean Marc Reinold, voorzitter van de kunstcommissie JBZ, Lotte Landsheer, directeur Cor Unum en Robin Mommers, de winnares van 2019. Zij reikte de prijs op 7 juli ook uit. Dit jaar is er overigens geen overzichtstentoonstelling van de genomineerden in het JBZ te zien. Binnen AKV|St.Joost is er sprake van een digitale tentoonstelling, waardoor er geen vertaling plaats kan vinden naar een expositie binnen het JBZ.

De JBZ Award is in 2012 voor het eerst uitgereikt en dit jaar voor het laatst mogelijk gemaakt door de Raad van Bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Na negen jaar gaat de kunstcommissie zich bezinnen op een vervolg in een andere vorm.

Helende omgeving

Kunst maakt deel uit van de healing environment die het ziekenhuis zijn patiënten wil bieden. Regelmatig zijn daarom concerten te horen en exposities te zien, waarbij samengewerkt wordt met lokale culturele instellingen. Ook onderhoudt de kunstcommissie contact met lokale kunstenaarsgroepen en kunstopleidingen. Het ziekenhuis wil een platform zijn om nieuw talent aan het aan het Bossche publiek te tonen.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is een groot topklinisch ziekenhuis met ruim 630 bedden en ruim 4.000 medewerkers. De 260 medisch specialisten zijn binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis georganiseerd in de Bossche Specialisten Coöperatie (BSC). Het ziekenhuis verzorgt samen met de BSC de medisch-specialistische zorg in de regio ’s-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Kijk voor meer informatie op de website: www.jeroenboschziekenhuis.nl.

Uit de krant

Uit de krant