Eric Swart bij enkele van zijn werken: “In de loop der tijd is een geweldige digitale collectie ontstaan.” (Foto: Ruben Swart)
Eric Swart bij enkele van zijn werken: “In de loop der tijd is een geweldige digitale collectie ontstaan.” (Foto: Ruben Swart) Foto: Ruben Swart

Bossche kunstenaar neemt deel aan de Wereld Expo in Dubai

Kunst en cultuur 140 keer gelezen

DEN BOSCH | Eric Swart werkte jaren als engineer bij een adviesbureau in Den Bosch. Sinds 1992 houdt hij zich bezig met een bijzondere hobby, die is uitgegroeid tot zijn grote passie: het ‘digitaliseren’ van onder andere voorgevels van gebouwen en dieren. Dat doet hij met behulp van het professionele tekenprogramma AutoCAD. Zijn prachtige werken zijn al op verschillende plekken in de wereld geëxposeerd. Een van zijn kunstwerken is van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022 zelfs te bewonderen tijdens de Wereld Expo in Dubai.

Door Astrid Berkhout

Eric begon ooit met het digitaal natekenen van voorgevels van gebouwen: van het Stadhuis in ’s-Hertogenbosch en de Westertoren in Amsterdam tot het Capitol in Washington en het Colosseum in Rome. “Het vergt ontzettend veel tijd om alles zo gedetailleerd mogelijk én op maat uit te werken”, vertelt Eric. “Dat doe ik meestal op basis van tekeningen en/of foto’s. Mijn werken zijn net schilderijen, maar dan in een modern jasje. De computer gebruik ik als penseel. Voor zover ik weet, ben ik tot nu toe nog steeds de enige in Nederland die op deze manier te werk gaat. Eigenlijk ben ik er altijd wel mee bezig. Het is behoorlijk tijdrovend maar het is ontzettend leuk om te doen.” De creativiteit heeft Eric ongetwijfeld van zijn vader, die brandschilderwerk maakte van hout. Zelf heeft hij het creatieve gen overgedragen aan zijn jongste zoon, die fotografeert. “Mijn oudste zoon is meer commercieel. Beiden helpen me waar ze kunnen om digitaal de puntjes op de i te zetten. Gedrieën doen we ons best om iets moois te creëren.”

Het experiment

In de loop der tijd is Eric ook dieren, bergen (waaronder de Himalaya en de Mount Everest) en monumenten (zoals het beeld van Abraham Lincoln in Washington en het iconische Christus beeld in Buenos Aires) gaan vereeuwigen. “Hierbij kan ik over het algemeen wat grover te werk gaan waardoor het fysiek niet zo belastend is, ik word natuurlijk ook ouder. Ik ben autodidact, ik heb het mezelf helemaal aangeleerd. Inmiddels ben ik echter zo geroutineerd dat het als vanzelf gaat. Ik blijf experimenteren en zoek voortdurend naar nieuwe uitdagingen. Het is een beetje een verslaving. Als ik er aan begin, weet ik eigenlijk ook niet of het kan, het is dan afwachten of het echt lukt om er iets moois van te maken. Vaak ben ik zelf even verbaasd als andere mensen over het eindresultaat, het is onvoorstelbaar wat je allemaal kunt doen. Bezoekers van eerdere tentoonstellingen hebben deze vorm van moderne kunst meestal nog nooit gezien. Zij kunnen zich haast niet voorstellen dat het met de computer is gemaakt. Dat geeft mij het gevoel dat mijn collectie best uniek is. In de loop der tijd is sowieso een geweldige digitale collectie ontstaan. Ook als de vereeuwigde onderwerpen ooit niet meer bestaan in de werkelijkheid, zijn ze nog op deze manier voor toekomstige generaties te aanschouwen.”

Wereld Expo Dubai

Toen een galeriehouder Eric in april jl. benaderde met de vraag of hij een werk had voor de Wereld Expo in Dubai, was zijn interesse gewekt. “Dat had ik niet. Ik ben na gaan denken en ben zo tot een ontwerp gekomen. In het embleem zijn kromsabels, een palmeiland, het embleem van de Verenigde Arabische Emiraten én een aardbol opgenomen, als symbolische verwijzingen naar zowel de oude als de nieuwe cultuur van Dubai.” De galeriehouder was meteen enthousiast. Het werk is momenteel al te zien in het Hilton Hotel in Dubai en maakt in het najaar onderdeel uit van de Wereld Expo. “Naar verwachting zullen circa 25 miljoen mensen de tentoonstelling bezoeken. Het is onwerkelijk dat straks zovelen ook mijn werk zullen zien!”

De collectie van Eric Swart (waaronder het embleem voor de Wereld Expo in Dubai) is te bekijken op www.ericswart.com.

Uit de krant

Uit de krant