Piet van der Steen waagt zich op dinsdag 27 juli aan het orgelwerk 'Fantaisie pour orque-aeolian' van componist Camille Saint-Saëns.
Piet van der Steen waagt zich op dinsdag 27 juli aan het orgelwerk 'Fantaisie pour orque-aeolian' van componist Camille Saint-Saëns.

Een merkwaardig orgelwerk van Saint-Saëns in Den Bosch

Kunst en cultuur 79 keer gelezen

DEN BOSCH | Dinsdag 27 juli om 20.00 uur geeft Piet van der Steen een orgelconcert in de Sint Jan. Eén van de werken op het programma is van de componist Camille Saint-Saëns. Het is dit jaar een eeuw geleden dat hij overleed.

In 1906 kreeg Saint-Saëns van de Aeolian Organ Company in New York de opdracht een werk te componeren voor het aldaar ontwikkelde automatisch spelende pijporgel. Het resultaat was de ‘Fantaisie pour orgue-aeolian’. Dit ‘aeolian organ’ had enkele bijzondere eigenschappen. Het was geheel ‘expressief’ (in zwelkast), een deel van het pijpwerk stond opgesteld in een nevenruimte en een register ‘tubular bells’ imiteerde buisklokken, die ook in contemporaine orkestpartituren voorkwamen. De opzet van dit werk is ‘klassiek’ te noemen. Saint-Saëns zelf achtte zijn werk onspeelbaar voor twee handen/twee voeten, hetgeen in de praktijk blijkt mee te vallen.

Vooraf aanmelden

Voor zover bekend is het op dinsdagavond 27 juli de eerste keer dat dit werk in Nederland wordt uitgevoerd. Op het programma staan tevens werken van Titelouze, J.S. Bach, De Lange jr. en Kox. Entree: 10 euro. In verband met de coronamaatregelen is vooraf aanmelden verplicht: www.stjanskathedraal-orgelconcert.nl. Het concert begint om 20.00 uur.

Uit de krant

Uit de krant