Wat betekent de wereldwijde klimaatcrisis voor onze emoties, verlangens en gedachten? (Foto: Anouk van Kalmhout)
Wat betekent de wereldwijde klimaatcrisis voor onze emoties, verlangens en gedachten? (Foto: Anouk van Kalmhout) Foto: Anouk van Kalmhout

Tip van Theater aan de Parade: ‘Het Zwarte Raam’

Kunst en cultuur 78 keer gelezen

Den Bosch | De kaartverkoop voor het eerste deel van het nieuwe theaterseizoen is gestart en ook zit jaar zijn er weer voorstellingen die je gezien moet hebben. Iedere week geven de programmeurs van Theater aan de Parade een tip voor het theater. Deze week de nieuwe voorstelling van Orkater: ‘Het Zwarte Raam’.

In de nieuwe voorstelling van Orkater, ‘Het Zwarte Raam’ zijn twee grote maatschappelijke thema’s met elkaar verweven: de klimaatcatastrofe en post-truth, een opzettelijke verdraaiing van de waarheid. Een sprookje dat niet plaatsvindt in een kasteel of een hutje op de hei, maar op een gigantische kale vlakte. Met daarop één huis en twee bewoners. Ooit stond de vlakte vol met bomen, tot de klimaatcrisis op de deur klopte.

Tijd voor verandering

Bij de klimaatcrisis ligt de nadruk vooral op de ecologische effecten van klimaatverandering. Aandacht voor de psychische en emotionele effecten blijft grotendeels onbelicht. Tijd voor verandering! ‘Het Zwarte Raam’ gaat over de binnenwereld: onze emoties, verlangens en gedachten. De voorstelling is zó transparant, dat het publiek de mechanismen van post-truth erin herkent en er alleen maar om kan grijnzen.

‘Het Zwarte Raam’ van Orkater zie je op donderdag 30 september in HAL8 - Brabanthallen.

Uit de krant

Uit de krant