Tomas van den Boom, Piet van den Boom, Kitty Hesen, Dali Rakutyte en Johannes van Rooij tijdens de boekpresentatie. (Foto: Henk van Esch)
Tomas van den Boom, Piet van den Boom, Kitty Hesen, Dali Rakutyte en Johannes van Rooij tijdens de boekpresentatie. (Foto: Henk van Esch) Foto: Henk van Esch

Maak kennis met ‘de echte Jeroen Bosch’

Kunst en cultuur 828 keer gelezen

DEN BOSCH | Auteur Piet van den Boom (72) presenteerde op 11 juli zijn roman ‘De Verzoeking - het geheim van Jheronimus Bosch’ in het Jeroen Bosch Huis aan de Markt in hartje Den Bosch. 

Er was een rijk geschakeerd publiek aanwezig van vrienden en bekenden die bij de doop van het boek aanwezig wilden zijn. Als kers op de taart kregen zij een rondleiding langs de verrassende kunstcollectie van Dali Rakutyte en Johannes van Rooij. Zij boden niet alleen gastvrijheid voor de presentatie, maar hadden ook een belangrijk aandeel in de verschijning van het boek.

Beroemd en toch onbekend

Jheronimus Bosch was de kunstenaarsnaam van de middeleeuwse schilder Jeroen van Aken uit ’s-Hertogenbosch. Hij was bekend in de hoogste kringen, tot aan het koningshuis van Spanje. Toch is er in de archieven nauwelijks iet over zijn leven te vinden. “Dat vond ik persoonlijk zo vreemd”, vertelt auteur Piet van den Boom: “Dat ik me afvroeg of Bosch misschien iets te verbergen had. Zo wordt bijvoorbeeld verondersteld dat hij een aantal keren op reis is geweest, maar onduidelijk blijft hoe vaak, waarheen en voor hoe lang. In mijn roman ga ik verder waar de geschiedschrijving stopt. Voor mijn verhaal verzamelde ik honderden historische gegevens die uiteindelijk als een puzzel met elkaar verbonden zijn. Het verhaal is dan ook geen biografie, maar biofictie.”
Zijn doel is het om een beeld te geven van de ‘echte’ Bosch. “Romans maken van Jheronimus Bosch vaak een wat zonderlinge, geheimzinnige figuur, een ketter, een rebel. Heel romantisch, maar hij was een hardwerkende vakbekwame schilder met een eigenwijze kijk op de wereld. Hij stak zijn twijfels over de maatschappij niet onder stoelen of banken, maar zijn werk getuigt ook van een groot gevoel voor humor. Dat maakt hem nog steeds actueel.”

Antonius abt

De titel van het boek verwijst naar het schilderij ´De verzoeking van Antonius abt´. In het verhaal speelt het een belangrijke rol. Het kwam in 1516 in het bezit van de Habsburgse vorstin Margaretha van Oostenrijk, die hof hield in Mechelen. Ze kreeg het van een kamermeisje dat luisterde naar de naam Jhorine. “Daar begon mijn zoektocht naar een verhaal over Jeroen Bosch, zijn opdrachtgevers, zijn persoonlijk leven, zijn wereld. Het waren honderden puzzelstukjes waaruit geleidelijk een verhaal ontstond. Schijnbaar willekeurige gebeurtenissen bleken logisch met elkaar verbonden te kunnen worden. Het werd een zoektocht van jaren in de kokende ketel van de Late Middeleeuwen. Ik ontdekte dat ik niets wist van die tijd en er nooit iets van begrepen had. De tijden waren minstens zo verwarrend en verbazend als onze tijd.”

Het boek De Verzoeking is te koop bij boekhandels in Den Bosch of online op boekenbestellen.nl. De verkoopprijs bedraagt 20 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant