Onder de noemer ‘Vrouwen Schrijven Geschiedenis’ gaan vijf auteurs van verschillende uitgeverijen dit najaar on tour: Dido Michielsen, Machteld Siegmann, Lianne Damen, Brigitte de Swart en Lisa Weeda.
Onder de noemer ‘Vrouwen Schrijven Geschiedenis’ gaan vijf auteurs van verschillende uitgeverijen dit najaar on tour: Dido Michielsen, Machteld Siegmann, Lianne Damen, Brigitte de Swart en Lisa Weeda. Foto: Huis73

Aftrap ‘Vrouwen Schrijven Geschiedenis’ in Huis73

Kunst en cultuur 539 keer gelezen

DEN BOSCH - Vijf vrouwen. Vijf romans. Vijf nieuwe stemmen in de literatuur. Onder de noemer ‘Vrouwen Schrijven Geschiedenis’ gaan vijf auteurs van verschillende uitgeverijen dit najaar on tour. Met de historische roman als kloppend hart. De aftrap is aanstaande zaterdag in Huis73 in Den Bosch in het kader van de Maand van het Schrijven.

Historische romans zijn en blijven een bloeiend en uiterst geliefd genre. Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar Nederlandse Letterkunde, noemde ze ooit ‘een middel om het heden te begrijpen en te analyseren’. Reden voor de vijf schrijvers van ‘Vrouwen Schrijven Geschiedenis’ om de krachten te gaan bundelen. “Ons doel is om de historische roman als genre in de schijnwerpers te zetten”, benadrukt de Bossche schrijver Brigitte de Swart, die in juli van dit jaar zelf debuteerde met de historische roman ‘Omdat de muze’.

Ontmoetingen

Tijdens de literaire ontmoetingen - die door heel het land plaatsvinden, te beginnen bij Huis73 in Den Bosch - dwalen de auteurs in gesprekken met elkaar en het publiek door de tijd heen. Van het slavernijverleden in Suriname, tot Amsterdam in de jaren tachtig van de negentiende eeuw. En van de Tweede Wereldoorlog tot de Nederlandse overheersing in het Java van 1850.

Alexander Reeuwijk

In Den Bosch gebeurt dat onder leiding van Alexander Reeuwijk, die de auteurs interviewt. Wat is hun persoonlijke fascinatie met het tijdperk uit hun romans? Waarom kozen zij voor fictie? In hoeverre is hun werk vergelijkbaar en wat valt eruit mee te nemen naar het heden? De gesprekken worden telkens afgesloten met signeersessies, een boekenborrel en niet te vergeten de mogelijkheid om de schrijvers persoonlijk vragen te stellen.

Literaire prijzen

De debuutromans van de vijf schrijvers – Dido Michielsen, Machteld Siegmann, Lianne Damen, Brigitte de Swart en Lisa Weeda – verschenen vlak voor of tijdens de coronacrisis. Geen gemakkelijke tijd om te debuteren, wat extra aanleiding was om het initiatief van ‘Vrouwen Schrijven Geschiedenis’ te starten. Twee van de schrijvers wisten in 2020 gerenommeerde literaire prijzen in de wacht te slepen, waaronder de Nederlandse Boekhandelsprijs en de Bronzen Uil.

Praktische informatie

Kijk voor kaartverkoop en meer informatie op de website van Huis73: www.huis73.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant