Opera op de Parade: hét gratis operaspektakel is terug! De organisatie hoopt ook dit jaar weer duizenden liefhebbers te mogen verwelkomen op deze twee heerlijke dagen opera!
Opera op de Parade: hét gratis operaspektakel is terug! De organisatie hoopt ook dit jaar weer duizenden liefhebbers te mogen verwelkomen op deze twee heerlijke dagen opera! Foto: Henk van Esch

Opera op de Parade is terug met klassieker en mee-neurie concert

Kunst en cultuur 197 keer gelezen

DEN BOSCH | Omcirkel donderdag 23 en vrijdag 24 juni in je agenda, want Opera op de Parade is terug! Voor het gratis operaspektakel wordt de Parade omgetoverd tot het meest romantische openluchttheater van Nederland, waar iedereen mag genieten van de mooiste operaklassiekers.

Op donderdag 23 juni zijn Opera Zuid, philharmonie zuidnederland en Theater aan de Parade eindelijk weer te gast op Opera op de Parade. In samenwerking met de gemeente ‘s-Hertogenbosch en het Internationaal Vocalisten Concours, en met steun van diverse sponsoren en fondsen, presenteren ze gezamenlijk een openluchtversie van Benjamin Brittens opera ‘A Midsummer Night’s Dream’. De operaklassieker naar het verhaal van Shakespeare kent naast een sprookjesachtige vertelling herkenbare klanken.

A Midsummer Night’s Dream

Het verhaal speelt zich af tussen schemering en dageraad, waarin het koninkrijk van Feeënkoning Oberon verandert in een speelveld voor de liefde. Met een druppel toversap beïnvloedt Oberon het liefdesleven van zijn onderdanen en echtgenote Titania. Verliefdheid, ontrouw, extase, verdriet en verzoening vullen de nacht. De diepste verlangens en angsten worden in deze opera blootgelegd, en de ingehouden stijlbeheersing van Britten maakt uiteindelijk een ongehoorde uitspatting in het bos mogelijk.

Feest voor de vijf zintuigen

Regisseur Ola Mafaalani ontdekt de sensualiteit in deze compositie en gooit de remmen los. Het is een feest voor de vijf zintuigen: niet alleen ogen en oren, maar ook de tast, reuk en smaak worden met plezier behandeld.

De hoofdrollen worden vertolkt door de Belgische countertenor Jan Wouters als Oberon en de Sloveense sopraan Kristina Bitenc als Titania. De muziek staat onder leiding van Karel Deseure. ‘A Midsummer Night’s Dream’ is een coproductie van Opera Zuid met Female Economy in samenwerking met Amaro Creative Industries.

Dream Along

Op vrijdag 24 juni schrijft de organisatie, samen met het Internationaal Vocalisten Concours (IVC), geschiedenis. In plaats van de jaarlijkse ‘Sing Along’ is het dit jaar tijd voor de ‘Dream Along’: het eerste mee-neurie concert ter wereld! Omdat zingen in grote gezelschappen nog steeds riskant is met het oog op corona, wordt er speciaal voor deze editie de ‘Dream Along’ ontwikkeld. Schraap je keel, droom weg bij bekende, klassieke symfonische muziek en neurie mee met operazangers op het podium.

Laagdrempelig

Sinds de eerste editie in 2007 is Opera op de Parade in Den Bosch een fenomeen. Opera Zuid, philharmonie zuidnederland en Theater aan de Parade vonden elkaar in de wens om een zo breed mogelijk publiek van alle leeftijden, op een laagdrempelige manier, kennis te laten maken met klassieke muziek en opera. Eigenlijk zoals opera vroeger bedoeld was. Dus haal je koelbox van zolder, verzamel familie en vrienden en kom op 23 en 24 juni aanstaande naar de Parade in Den Bosch. Want of je nu een operaliefhebber bent of simpelweg zin hebt in een onvergetelijke, muzikale avond: Opera op de Parade is voor iedereen. Voel je welkom!

Praktische informatie

Opera op de Parade vindt donderdag 23 en vrijdag 24 juni plaats op de Parade in Den Bosch. Het operafestival is gratis toegankelijk. Meer informatie vind je op de website: operaopdeparade.nl.


Uit de krant