Ans Markus schildert en exposeert al 45 jaar. Zij verwierf bekendheid met haar herkenbare schilderkunst: vrouwen in windsels.
Ans Markus schildert en exposeert al 45 jaar. Zij verwierf bekendheid met haar herkenbare schilderkunst: vrouwen in windsels.

Lezing Ans Markus in Museum Slager in Den Bosch

Kunst en cultuur 156 keer gelezen

DEN BOSCH | Op zondag 18 december van 12.00 tot 13.00 uur verzorgt Ans Markus een lezing over haar schilderijen die te zien zijn in de expositie ‘Verbonden Vrijheid’ in Museum Slager in Den Bosch. Elk schilderij van Ans Markus vertelt een verhaal en zij kan daarover prachtig vertellen. In de lezing neemt Ans Markus bezoekers mee langs haar schilderijen en haar ontwikkeling, van omgaan met onzekerheden naar een steeds bredere oriëntatie en opener blik op de wereld.

Ans Markus schildert en exposeert al 45 jaar. Zij verwierf bekendheid met haar herkenbare schilderkunst: vrouwen in windsels. Het waren haar eigen onzekerheden en angsten die erin verbeeld waren en die tegelijkertijd een gevoel van veiligheid en geborgenheid uitdrukken. In de expositie zijn werken uit verschillende periodes te zien. Naast de ‘Windsels’ zijn dat onder andere ‘Hommages aan moderne klassieken’, ‘Handen van mijn Moeder’, ‘Medea’, ‘Godshuizen’ – geschilderd in Voorburg in Vught – en ‘Sterrenbeelden’. Het 24-luik ‘De cirkel is rond’ toont flitsen uit ieders leven, vanaf de geboorte tot aan de dood. In ‘Verborgen verdriet’ zien we portretten van dakloze mannen, geschilderd nadat Ans Markus vijf jaar les had gegeven aan dak- en thuislozen bij het Leger des Heils in Amsterdam. Diepe intermenselijke betrokkenheid is in veel schilderijen terug te vinden. Aandachtstrekker in de tentoonstelling is haar meest recente schilderij ‘Verdraagzaamheid’ met 150 portretten van (jonge) mannen en vrouwen: “De gezichten op het schilderij stralen uit: welke geaardheid, welke huidskleur of welk geloof bij je hoort, wij zijn iedereen en wij verdienen het respect van iedereen.“ In de lezing vertelt Ans Markus ook over de bronzen beelden en beeldjes, broches met vredesduiven en haar boeken die in Museum Slager te zien en te koop zijn.

Aanmelden voor lezing

De toegangsprijs voor het bijwonen van de lezing is 12,50 euro. Vrienden van Museum Slager en museumkaarthouders betalen voor deelname aan de lezing 6 euro toeslag. Aansluitend is er de mogelijkheid Ans Markus persoonlijk te ontmoeten en spreken in een Meet & Greet tot uiterlijk 15.00 uur. Reserveren voor deelname aan de lezing kan via de website van Museum Slager: www.museumslager.com. Ook deelname aan de Meet & Greet en overige bezoeken graag reserveren via de website.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant