Het werk 'New Message' van Thijs Kelder.
Het werk 'New Message' van Thijs Kelder.

De kunst van het vertragen bij galerie Ruby Soho in Den Bosch

Kunst en cultuur 278 keer gelezen

DEN BOSCH | In de duo-expositie ‘Analogue Thoughts’ toont de Bossche galerie Ruby Soho werk van kunstenaars Larissa Schepers en Thijs Kelder dat op een trage, analoge en ambachtelijke manier is gemaakt. De duo-expositie is nog tot en met zondag 26 februari te bewonderen.

Larissa Schepers en Thijs Kelder werken beide met traditionele, tijdrovende technieken. Schepers gebruikt textieltechnieken en Kelder glas in lood. Deze manieren van werken blijken onorthodox. Wat zegt dat over de huidige consumptiemaatschappij waarin geen plaats meer lijkt te zijn voor tijdrovende maakprocessen?

Larissa en Thijs combineren de ambachtelijke manier van werken, die zij beide van meesters hebben geleerd, met moderne thema’s. Dit levert in het geval van Schepers werken op die de communicatie van mensen in online games tegen het licht houdt. Ze heeft een fascinatie voor kralen en gebruikt verschillende technieken zoals weven, breien en borduren om haar boodschap uit te beelden. Kelder gebruikt daarentegen juist weer symbolen, iconen en emoji’s die tegenwoordig de communicatie met het woord over lijken te nemen. Deze symboliek van jongeren- en popcultuur vertaalt hij in zijn kenmerkende strakke lijnwerk.

Vertragen
Zowel Schepers als Kelder vertragen met hun werk. Een mooi contrast in een tijd waarin alles sneller lijkt te gaan. Hun werken worden langzaam en met de hand geproduceerd waardoor het resultaat je stil laat staan bij de dagelijkse rat race. Hoe lang is deze nog houdbaar en hoe gaan we hier mee om, wordt de kennis van een ambacht nog wel gewaardeerd?

Dialoog met samenleving
Het werk van Schepers en Kelder wordt in dialoog geplaatst met de moderne samenleving. Zo wordt de invloed en denkwijze van twee jonge makers op de snelle consumptiemaatschappij zichtbaar. Tegelijkertijd houden Schepers en Kelder de toeschouwer een spiegel voor, zijn wij echt klaar voor een nieuwe toekomst en hoe ziet deze eruit?

Praktische informatie
De duo-expositie ‘Analogue Thoughts’ is nog tot en met zondag 26 februari te bewonderen in galerie Ruby Soho aan de Boschveldweg 469 in Den Bosch. Finissage: zondag 26 februari van 14.00 tot 17.00 uur. Openingstijden galerie Ruby Soho: dinsdag en donderdag van 13.30 tot 17.00 uur en op afspraak.

Over Ruby Soho
Ruby Soho is de galerie en projectruimte van Casper Herselman en gevestigd in de voormalige portierswoning van de iconische Willem II Fabriek in Den Bosch. De galerie is een platform waar hedendaagse kunst, tegenculturen, esthetiek en activisme samenkomen en ontdekt kunnen worden. Een plek waar kunstenaars, kunstliefhebbers en verzamelaars elkaar ontmoeten. Naast de lopende exposities is er ook werk te zien en beschikbaar van nationale en internationale kunstenaars. Kijk voor meer informatie op de website: www.rubysoho.nl.

Kunstenaar Thijs Kelder aan het werk in zijn atelier.
Het werk 'MotherFucker' van Larissa Schepers.

Uit de krant