KW1C-studenten Jordy van Rumund en Yoeri van Schaik - samen Team The 4 Wheels - zijn 'ready to go'. Zij leggen de reis met een lengte van zo'n 7500 kilometer af in deze Subaru Forester uit 1997.
KW1C-studenten Jordy van Rumund en Yoeri van Schaik - samen Team The 4 Wheels - zijn 'ready to go'. Zij leggen de reis met een lengte van zo'n 7500 kilometer af in deze Subaru Forester uit 1997. Foto: Lars Klis

KW1C-Studenten naar Gambia onder de vlag van ‘Go for Africa’

Onderwijs 797 keer gelezen

DEN BOSCH | Meerdere studenten van het Koning Willem I College in Den Bosch maken binnenkort de reis van hun leven. Onder de vlag van stichting Go for Africa (GfA) koersen ze naar Gambia om daar stage te gaan lopen. Ze rijden in occasions die worden gedoneerd aan goede doelen, zoals scholen en ziekenhuizen. Zondag om 12.00 uur klinkt het vertreksein bij het Engelerpark, onder toeziend oog van de Senegalese ambassadeur Momar Gueye.

In de autowerkplaats van de afdeling Mobiliteit en Logistiek van het KW1C aan de Onderwijsboulevard zijn twee van de 26 deelnemende teams druk in de weer hun barrels in orde te maken. Jorrit Ivens en Milan Klaassen vormen samen team Drivin Dutch Men. De twee leggen in drie weken tijd het circa 7500 kilometer lange traject af in een Mercedes Vito uit 2007. Team The 4 Wheels, dat bestaat uit Jordy van Rumund en Yoeri van Schaik, beschikt over een oerdegelijke Subaru Forester, een oldtimer uit 1997. Praktijkbegeleider Riny van Berkom, al jaren verbonden aan de Bossche onderwijsinstelling en tevens GfA-bestuurslid, kijkt goedkeurend naar de verrichtingen van de studenten. “Ik voorspel dat beide voertuigen Gambia makkelijk halen. En mochten zich onderweg toch mechanische problemen voordoen, dan zijn deze manschappen capabel genoeg ze te fiksen”, onderstreept Van Berkom: “Het mulle Sahara-zand en rotsachtige wegen vormen wél serieuze hindernissen.”

Vijftiende editie

De reis gaat onder meer door Marokko, Mauritanië en Senegal naar het eindpunt Tanji, een vissersdorp aan de Atlantische Oceaan. “Dit is de vijftiende editie. In het verleden konden we de Westelijk Sahara, een door zowel Marokko als onafhankelijkheidsbeweging Polisario betwist gebied, niet doorkruisen zonder politie-escorte. Doordat de veiligheid sterk is toegenomen, is dat vandaag de dag niet nodig”, vertelt Van Berkom, die de reis na al die jaren inmiddels kan dromen. “Een van de mooie dingen van zo’n roadtrip is dat je bij wijze van spreken dagelijks de cultuur langs de weg ziet veranderen. Tja, crosscountry is totáál iets anders dan vliegen.”

Once in a lifetime experience

Piet Huinink uit Den Bosch, een ander bestuurslid, benadrukt dat deelnemende studenten bijna altijd als een rijper mens terugkeren: “Bij deze ‘once in a lifetime experience’ draait het voor een belangrijk deel om het verleggen van grenzen, om een ‘overwinning’ op jezelf. De studenten hebben sowieso al ontzettend veel energie gestoken in het voortraject. Om te beginnen kost het maken van een plan de campagne dikwijls veel kruim. Om nog maar te zwijgen over de zoektocht naar een geschikte occasion en het noodzakelijke sleutelwerk. Daarnaast is het meestal niet eenvoudig voldoende sponsorgelden binnen te halen om alles te kunnen bekostigen.”

Uitdagingen

Van Berkom reageert bevestigend: “Gedurende dit project komen de studenten voor tal van uitdagingen te staan. De grootste uitdaging zit ‘m in het feit dat ze in West-Afrika een tijdje stage gaan lopen. Een deel van de groep gaat op scholen voor beroepsonderwijs lesgeven over autotechniek, weer anderen helpen mee bij de bouw van een school. Er gaan ook enkele (leerling) verpleegkundigen mee om in lokale ziekenhuizen te helpen.” “De leermomenten zullen talrijk zijn”, vat Huinink samen: “De studenten zijn in de toekomst wellicht goud waard voor het bedrijfsleven.”

Continuïteit

De meeste stageplekken zijn in Gambia, een paar in Senegal. “Uitgaan van de lokale behoeften en de continuïteit staan bij Go for Africa hoog in het vaandel. We proberen daarom zoveel mogelijk vijfjarenplannen met scholen en gezondheidsinstellingen op te stellen. Verder komen alle voertuigen rechtstreeks ten goede aan dit soort voorzieningen. Mede doordat we zo transparant werken en geen autoveilingen of iets dergelijks organiseren, blijft er nul komma nul aan de beruchte strijkstok hangen”, besluit Huinink. De expeditie is te volgen via Instagram en op www.goforafrica.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant