Groepsfoto van de winnaars van de OMO-praktijkwerkstukprijs 2023.
Groepsfoto van de winnaars van de OMO-praktijkwerkstukprijs 2023.

Winnaars OMO-praktijkwerkstukprijs 2023; extra prijs voor leerlingen Van Maerlant

Onderwijs 242 keer gelezen

REGIO | Tijdens een feestelijke bijeenkomst reikte Angelique Penners, directeur van het OMO-bureau en afgevaardigde van de voorzitter van de Raad van Bestuur, op 30 maart de OMO-praktijkwerkstukprijs 2023 uit. Genomineerde leerlingen, ouders en begeleidend docenten waren hierbij aanwezig.

De leerlingen van het Sprongcollege uit Deurne gingen er, met hun werkstuk ‘De Uil’ met de hoofdprijs vandoor. Daarnaast werden er nog vijf prijzen uitgereikt. Een prachtige prijsuitreiking waarbij alle leerlingen in het zonnetje werden gezet.

Winnaar 1e prijs

Dit jaar mochten de leerlingen Willem en Casper van het Sprongcollege uit Deurne de eerste prijs in ontvangst nemen voor hun inzending ‘De Uil’. Het resultaat van een eerste ‘ontmoeting’ met metaaltechniek die uitgroeide tot prachtige werkstukken gemaakt van oude hoefijzers. Deze duurzame kunstwerken hebben de leerlingen tijdens de kerstmarkt ook op school verkocht en de vraag hiernaar is er nog steeds.

Twee tweede prijzen

Voor het smakelijke kookboek ‘Kunnen dementerende mensen ook nog genieten van de Marokkaanse keuken?’ ontvingen de leerlingen Assia en Naba, van OMO Scholengroep Tongerlo een tweede prijs. Zij kregen het voor elkaar een toegankelijk kookboek te maken voor de doelgroep met alle recepten eenvoudig uitgelegd. Dat is de kracht van dit werkstuk, aldus de jury.

De vak-kanjers Lars en Nout, van het Munnikenheide College maakten van afvalmateriaal een schitterende ‘Houtkachel’. Dit werkstuk laat de waarde zien van wat deze ‘gouden handjes’ later voor het bedrijfsleven kunnen betekenen. Een duurzame, praktische oplossing van wat we met afvalmateriaal kunnen doen. Ook voor hen een tweede prijs.

Twee derde prijzen

Voor de goed bedachte QR-kubus, ‘Het ene oor in, het andere oor dicht voordat de informatie ontsnapt’ ontvingen de leerlingen Cem, Mert en Azad, van OMO Scholengroep Bergen op Zoom een derde prijs. Zij kregen het voor elkaar voor dit project verschillende profielen te combineren en kregen veel complimenten voor de goede onderlinge samenwerking.

De leerlingen Evie, Daphne en Sofie, van OMO Scholengroep Tongerlo bedachten een slimme anonieme vragen-box over ‘Seksuele voorlichting’. Deze is bedoeld voor basisscholen en wordt ingezet om taboes bespreekbaar te maken en álle leerlingen de kans te geven vragen te stellen. Een prijs voor deze leerlingen voor hun lef en inzet bij dit drempelverlagende werkstuk.

Extra prijs voor leerlingen Van Maerlant

De leerlingen Demian, Xanne, Geert en Femke, die zich dit schooljaar bezighouden met het ‘Project Mont Ventoux’ op het Van Maerlant in Den Bosch ontvingen hiervoor een extra prijs. Deze prijs in de vorm van een bijdrage te besteden in de voorbereidingen naar de grote klim van de Mont Ventoux en het goede doel waarvoor zij zich samen met 25 andere leerlingen van de school inzetten kwam als een verassing. Het enthousiasme waarmee deze leerlingen de hele organisatie op zich nemen is bewonderenswaardig. Zij geven aan: “Doneren kan nog via www.montventouxvm.nl”. Samen helpen we hen naar de top.

Jaarlijks terugkerend evenement

De OMO-praktijkwerkstukprijzen zijn op 30 maart 2023 uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Tilburg. De uitreiking vond plaats in aanwezigheid van familie, vrienden, docenten en schoolleiders van de genomineerden.

De OMO-praktijkwerkstukprijs is een jaarlijks terugkerend evenement waarvoor vijf inzendingen worden genomineerd, en dit jaar dus één extra prijs in de buitencategorie. Beoordelingscriteria zijn onder andere mate van samenwerken, mate van zelfstandigheid, mate van reflecteren, motivatie, toepasbaarheid en originaliteit. Het winnende werkstuk wordt beloond met een geldbedrag van 1.000 euro. Daarnaast worden er twee tweede prijzen (500 euro) en twee derde prijzen (200 euro) toegekend.

Uit de krant