In het laatste deel van de eerste helft kreeg Fred Dorrough het op z'n heupen. (Archieffoto: Peter Janssen) Foto: Peter Janssen

The Dukes start het nieuwe seizoen met ruime thuisoverwinning

Overige sport 857 keer gelezen

DEN BOSCH | De rugbyers van The Dukes hebben zaterdag een flitsende seizoensouverture beleefd. Op het eigen complex aan de Limietlaan kreeg Hilversum -in theorie niet bepaald een laagvlieger- een flink pak rammel. De Bossche equipe onder leiding van Alex Chang en Richard van den Broek zegevierde met klinkende cijfers: 40-18.

Voorafgaand aan het duel was overduidelijk dat de thuisploeg niet uitging van het toeval. Dat mondde onder meer uit in een uitgebreide warming-up, waarbij het enthousiasme en de gedrevenheid van de gezichten waren af te lezen. Jong geleerd oud gedaan, want tussen de manschappen bevonden zich de turven Casijn Stappershoef(7) en Jack Boekema(6) die bij de openingswedstrijd als levende mascottes fungeerden. De bezoekers, met een stuk of zes ‘islanders’ in de gelederen, wekten eveneens de indruk dat ze de wedstrijd bloedserieus namen.

In de eerste tien minuten waren beide partijen redelijk aan elkaar gewaagd, al leek het er even op dat Hilversum een voorsprong ging pakken. De ploeg, gecoached door Marshall Milroy, kwam ineens verrassend dichtbij de try-lijn. Maar door ijzersterk verdedigen wist The Dukes ternauwernood een achterstand te voorkomen. De herinneringen aan de slow starters disease, een ‘ziekte’ waar de Bosschenaren het afgelopen seizoen onomstotelijk aan leden, kwamen plotseling terug op het netvlies. Gelukkig voor het thuisfront was die beleving van korte duur; drie minuten later viel de try namelijk aan de andere kant. Dat ging gepaard met een merkwaardig voorval. Wisse van der Heijden moest zich noodgedwongen laten behandelen, doordat hij kort een klap op het hoofd had geïncasseerd. Jenson van Rooij, die voor hem inviel, was nog geen minuut in het veld of hij brak door aan de linkerkant. De 20-jarige wing was niet meer te houden, waardoor de eerste vijf punten op het wedstrijdformulier konden worden genoteerd. Full-back Fred Dorrough wist vervolgens wel raad met de conversie.

Het duurde niet lang of Van der Heijden stond weer frank en vrij op het veld. Alsof er niets gebeurd was ging hij er opeens als een hazewind vandoor met de bal. Een verrassende actie, die leidde tot de tweede Bossche try. Dorrough op zíjn beurt slaagde erin om vanuit een lastige positie de bal alsnog tussen de palen te mikken: 14-0. Een paar minuten nadien moest Van der Heijden wederom van het veld, dit keer was het einde verhaal. “Een blessure aan mijn linkerenkel. Hopelijk valt het mee en ben ik op tijd hersteld voor de volgende pot. Alles bij elkaar opgeteld heb ik slechts acht minuten gespeeld. En dan tóch scoren, dat zegt iets over het rendement, haha”, sprak Van der Heijden (22) na afloop.

In het laatste deel van de eerste helft kreeg Dorrough het op z’n heupen. De Australiër voegde liefst tien punten toe aan het totaal. Dat gebeurde achtereenvolgens door middel van een penalty, een try en een conversie. “Die try was lekker. Ollie (Oliva Sialau, red) brak dwars door de vijandelijke linie. Het was daarna voor mij een koud kunstje om af te drukken”, aldus Dorrough.

Na rust bleek dat enkele wissels niet goed uitpakten voor The Dukes. Het was een van de redenen waardoor Hilversum onbedoeld terug kon komen in de wedstrijd. Dat de uit Zimbabwe teruggekeerde Royal Mwale met geel van het veld af moest, betekende een tweede aderlating. Hoewel Dorrough nog gauw een penalty binnenschoot, waren het de bezoekers die het heft in handen namen. Het overwicht mondde onder andere uit in twee tries. In de slotfase trok Sione Fangaiuiha het schip weer vlot door te zorgen voor de vierde Bossche try. Captain Vuga Tagicakibau zorgde middels een penalty-try voor het slotakkoord. “De complimenten zijn voor het hele team! Dit was een echte battle waarin we de kansen optimaal benut hebben”, concludeerde assistent-coach Van den Broek: “Extra interessant is dat we door deze cijfers ook nog een bonuspunt hebben gepakt.”