Peter van Meerveld loopt komende zondag in Eindhoven zijn honderdste marathon.
Peter van Meerveld loopt komende zondag in Eindhoven zijn honderdste marathon. "Mijn missie om honderd marathons te lopen voor mijn vijftigste verjaardag gaat net lukken. Ik word gewoon gelukkig van hardlopen." Foto:

Bosschenaar loopt honderdste marathon: ‘Uitje dat nooit verveelt’

Overige sport 429 keer gelezen

DEN BOSCH | Toen hij eind twintig was, vond Peter van Meerveld (49) dat iedere man ooit een marathon moest lopen. Drie maanden later liep hij zijn eerste marathon en dat beviel zo goed, dat hij komende zondag aan zijn honderdste wedstrijd meedoet.

door Lisette Broess-Croonen

“Toen ik besloten had dat ik een marathon wilde lopen, heb ik me direct ingeschreven. Ik heb drie maanden getraind en toen mijn eerste marathon gelopen. Daarna ben ik blijven lopen.” zegt Peter. “Niet alleen marathons, maar ook ultralopen, die zijn langer dan een marathon. Van lopen word ik altijd gelukkig. Ik heb best een drukke baan en als ik dan ga lopen, laat ik mijn telefoon en alles thuis. Lekker je hoofd leegmaken. Een wedstrijd is natuurlijk anders, dan is die rust er niet. Dan staan er allemaal mensen langs de kant en is er muziek. Maar ook dat is super leuk. Het is iedere keer een uitje dat nooit verveelt.”

Honderd

Rond de geboorte van zijn zoon, liep hij tijdelijk minder en dat beviel niet goed. “Ik werd twintig kilo zwaarder en voelde me niet fit. In 2010 ben ik opnieuw begonnen met lopen en sindsdien ben ik niet meer gestopt. Ik loop ongeveer tien marathons of ultralopen per jaar. Mijn missie was om mijn honderdste marathon voor mijn vijftigste verjaardag te lopen en dat gaat nu net lukken. Ik merk wel dat deze honderdste stiekem toch wel wat is. Al vind ik het eigenlijk ook niet echt bijzonder, want in Nederland sta ik op de 145ste plaats op de ranglijst van meest gelopen marathons. De nummer één heeft er al meer dan duizend gelopen, dus dan is honderd weer niet zo veel. Maar toch vind ik het wel een speciale dag en ik heb er veel zin in. Ik mag met startnummer honderd lopen, dat is leuk. En mijn vrouw Saskia komt kijken, net als mijn zoon met een paar vrienden.”

Mont Blanc

De marathon is dit keer in Eindhoven. “Dat is een gezellige marathon met een finish in de buurt van Stratumseind. Ik loop de meeste marathons gewoon in Nederland, want het is niet leuk voor mijn gezin als ik iedere keer een lang weekend weg ben. Maar toch heb ik in de loop der jaren al een paar mooie internationale wedstrijden gelopen zoals New York, Rome, Athene en Mallorca. En ook een paar buitenlandse ultralopen. De langste was honderd kilometer, de zwaarste tachtig kilometer en die ging rond de Mont Blanc. Vooraf vond ik dat heel spannend, want je loopt een deel in het donker en ik ben niet zo’n held. Maar het was geweldig en ik was helemaal in balans daar midden in de natuur, met die geluiden van dieren om me heen.”

Pacer

Voor de records loopt Peter niet meer. “Mijn persoonlijke record kan ik op mijn leeftijd toch niet meer verbeteren. Ik loop vaak mee als pacer. Dan loop je een vlak tempo en help je andere mensen om een marathon uit te lopen. Dan loop ik wel langzamer dan wanneer ik voor mezelf loop, maar dat maakt me niet uit. Soms komen mensen mij geëmotioneerd bedanken dat ik geholpen heb met het uitlopen van de marathon.”

Running Blind

Naast marathons loopt de Bosschenaar ook als buddy voor blinde mensen. “In Leiden kende ik iemand die fanatiek aan Running Blind meedeed en dat leek mij ook wel wat. Nu loop ik met een groep in Vught. Het is vermoeiender dan gewoon lopen, omdat je voor een ander moet kijken en je wilt natuurlijk niet dat ze vallen. De eerste keer dat ik een route had uitgezet, kwam ik erachter dat er veel drempels en paaltjes waren. Daar loop ik zelf gewoon langs, maar met een blind persoon werkt dat niet zo. Je moet goed opletten waar je loopt. Ik heb nog geen marathon gelopen als buddy, maar dat kan wel. Het hoeft voor mij ook geen marathon te zijn. Ik word gewoon gelukkig van een lekkere training en ik vind het fijn als andere mensen dat geluk ook ervaren.”

Peter van Meerveld loopt komende zondag zijn honderdste marathon. Naast marathons doet hij ook aan ultralopen, zoals tachtig kilometer rond de Mont Blanc. "Van hardlopen word ik gewoon gelukkig."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant