De bewoners aan de Citdadellaan waarvan de huizen gesloopt moeten worden om er een nieuw Designmuseum te bouwen, komen in verzet. Zo hebben ze maandag samen met SP-lijsttrekker Nico Heijmans een spandoek opgehangen.
De bewoners aan de Citdadellaan waarvan de huizen gesloopt moeten worden om er een nieuw Designmuseum te bouwen, komen in verzet. Zo hebben ze maandag samen met SP-lijsttrekker Nico Heijmans een spandoek opgehangen.

Bewoners Citadellaan in Den Bosch komen in verzet

Politiek 528 keer gelezen

DEN BOSCH | De bewoners aan de Citdadellaan waarvan de huizen gesloopt moeten worden om er een nieuw Designmuseum te bouwen, komen in verzet. Vorige week, tijdens de raadsbijeenkomst ‘Informeren & Ontmoeten’, spraken zij de gemeenteraad toe. Op maandag 16 januari hebben ze ook een spandoek opgehangen, midden op het hofje.

De SP in Den Bosch ondersteunt de bewoners in hun strijd voor behoud van hun thuis. Nico Heijmans, SP-lijsttrekker voor de komende provinciale statenverkiezingen, hielp de bewoners het doek op te hangen.

‘Betaalbaar wonen is ook (een) kunst’ staat er te lezen op het doek. “Klaar als een klontje”, aldus Heijmans. “Zie nog maar eens een betaalbaar huurhuis te vinden”, zo vervolgt Heijmans: “De huren rijzen de pan uit en deze huizen met een huur van nog geen 600 euro per maand moeten tegen de vlakte voor een nieuw Designmuseum. Oh ja, de wachttijd op een sociaal huurhuis is ook al meer dan 9 jaar.”

Bewoners vinden de plannen maar niks, dat zij moeten verkassen voor de nieuwbouw van het museum. Het museum staat nu naast het Noord Brabants Museum in de Bossche binnenstad. Cor, één van de bewoners: “Destijds, zo’n 10 jaar terug, moest het per se naast elkaar. En nu moet het verhuizen. Leuk en aardig, maar waarom hier? Waarom op dit mooie stuk Den Bosch dat ook al 100 jaar oud is? Het moet ook nog eens meer dan 40 miljoen euro kosten. Het kost dus én veel geld én wij als bewoners moeten verhuizen. Ik vind het niks, niemand hier trouwens. Daarom komen we in actie.”

De bewoners en SP trekken samen op om deze plannen tegen te houden. Heijmans: “Tijdens ophangen van het doek kwamen er al mensen voorbij die zeiden de plannen belachelijk te vinden dit 100-jaar oude stukje Den Bosch inleveren voor een nieuw museum.” “Wat ons betreft blijven de huizen hier staan, want het Citadelhofje is al een museum”, besluit Heijmans.

Uit de krant